Vista aèria del monestir de Sant Llorenç
Vista aèria del monestir de Sant Llorenç

laMalla.cat

Pujada al monestir romànic de Sant Llorenç

La proposta d'aquesta setmana és l'ascensió a la Mola, el punt més alt del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac (1.104 metres). Un cop dalt, podrem contemplar unes extraordinàries vistes de bona part de la Catalunya Nord-Oriental, des dels Pirineus a les serres meridionals. També ens podrem refer de la caminada amb un bon àpat al restaurant. La ruta ens permetrà conèixer un valuós exemplar del romànic llombard, el monestir de Sant Llorenç, que va quedar molt malmès durant l'ocupació francesa però que es va reconstruir entre el final del segle XIX i mitjan segle XX respectant l'estructura original construïda el segle XI. El monestir és una còpia exacta del de Sant Cugat del Vallès, ja que els promotors de la seva construcció eren precisament monjos benedictins d'aquest monestir. No és una ruta excessivament llarga - uns 6 quilòmetres- però convé estar en forma per a fer-la.

L'itinerari a peu comença a can Robert. Aquí cal deixar el cotxe en un aparcament habilitat. Es continua per l'esquerra, a peu, ara en pujada, per una altra pista que, en 2 quilòmetres, ens portarà fins a can Pobla. Allà trobarem els indicadors de la Mola pel camí dels Monjos. El camí, protegit per una cadena, s'enfila per la dreta de can Pobla i es dirigeix, pel mig del bosc, cap a l'est. Es passa un torrent i es gira al sud, es creua el camí de can Pobla i es continua per l'esquerra. En uns 8 minuts arribarem a una bifurcació: cal seguir per l'esquerra tot pujant. Després de fer una ziga-zaga trobarem un camí que ve de la dreta; el camí es dirigeix a l'est, s'ajunta amb el camí dels Monjos i gira al nord. Aviat podrem veure el monestir de Sant Llorenç, al cim de la Mola, on s'arriba després de 45 minuts i poc més de dos quilòmetres d'haver començat a caminar.

El monestir romànic es pot visitar tots els dies de la setmana de 10 del matí a 16h i els festius de 9h a 17h. Hi ha un servei de bar i restaurant obert en aquest horari i es pot visitar també una exposició permanent sobre la història del monestir. Després d'admirar el conjunt arquitectònic i la panoràmica que s'hi veu, l'itinerari continua cap al nord seguint la direcció del Montcau.

Cal cercar el camí a la dreta de la taula d'orientació situada al replà exterior de l'entrada del recinte. Se segueixen els indicadors baixant els dos replans situats al nord-oest de la Mola. Caminarem uns dos quilòmetres i mig, passarem un bosquet i baixarem una canal arbrada. 150 metres després, el camí gira al nord, voreja la roca i passa un pas estret i dret. Al cap de poc més de 3 quilòmetres s'arriba a l'indret anomenat la cova del Drac, sota l'agulla del Morral. Hi ha una cruïlla.

Per la dreta, en direcció est, es baixa la canal de Santa Agnès. 500 metres avall es deixa el camí de la canal i, cap a l'esquerra, s'accedeix immediatament al frondós indret de l'ermita de Santa Agnès (hi ha una font a l'interior). Es torna a la cruïlla de camins de la cova del Drac.

En aquest punt (als 4,25 quilòmetres de recorregut total) el trajecte baixa cap al sud-oest tot resseguint la canal de l'Abella, primer, i passant vora un avenc i un forn de calç adjacent (a 250 metres del coll) planejant per un alzinar, després. Es descendeix fins a arribar de nou a can Robert, punt de sortida de l'itinerari.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive