“Si Catalunya no es converteix en un mòdul important de la xarxa mundial, acabarà sent com Occitània”. L’escriptor, poeta i articulista Antoni Puigverd es va mostrar així de taxatiu sobre el futur del país, si aquest no centra la seva atenció en revifar la seva economia. Ho va afirmar ahir dimecres, dia 11, a la Biblioteca Pompeu Fabra, en una conferència emmarcada el cicle Club d’Opinió que organitza la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona en què va estar acompanyat pel primer tinent d'alcalde, Ramon Bassas. Davant una trentena de persones, Puigverd va fer una paràbola per comparar la situació actual de Catalunya amb el procés que a finals de l’Edat Mitjana va dur el país de ser una potència mercantil al Mediterrani a entrar en una total decadència política, econòmica i cultural. Llavors, segons va relatar Puigverd, factors “estructurals” com el descobriment d’Amèrica, l’auge de València enfront de Barcelona i el creixent poder de la Corona de Castella van debilitar Catalunya com a potència econòmica. “I quan Catalunya va perdre el seu pes econòmic, el decaïment de la seva cultura va ser total”, va apuntar.
L’articulista de La Vanguardia i tertulià a programes com Els Matins de TV3 considera que el context actual, marcat per la globalització, pot implicar un canvi estructural tan o més important que el viscut a finals del segle XV i pot tornar a deixar Catalunya molt tocada. “La globalització, que ha convertit el món en una gran xarxa, representa un canvi d’unes dimensions que encara som incapaços de preveure”, va afirmar. Segons Puigverd, aquesta xarxa s’estructura a través de nòduls, que reuneixen i distribueixen el poder en la nova societat de la informació i la comunicació. El conferenciant va alertar que Madrid té tota la vocació per esdevenir un nòdul important. “Vol ser la gran capital del sud d’Europa, convertir-se en una megalòpolis”, va constatar. Una gran roda, en definitiva, que converteixi els elements del seu entorn en simples engranatges del seu sistema.
La globalització i l’auge centralitzador Madrid ha situat Catalunya “en fora de joc”, segons Puigverd. Per això, va insistir en què Catalunya ha de dedicar els seus esforços en esdevenir un dels nòduls d’aquesta nova xarxa mundial. “Si Catalunya perd l’especificitat econòmica que va aconseguir amb la revolució industrial, la seva cultura està condemnada a desaparèixer”, va afirmar, comparant-ho amb el cas d’Occitània, la cultura de la qual va viure com Catalunya una renaixença a principis del segle XIX però que va acabar desapareixent en no tenir una base econòmica forta al darrere. Per això, Puigverd creu que Catalunya s’ha de centrar en la qüestió econòmica, “que és el que interessa objectivament als votants de tots els partits”, aconseguint així un consens que acabi amb la “crispació” política que es viu en l’actualitat. “És més important lluitar per tenir un gran aeroport transoceànic que no pas la batalla de l’Estatut”.
Puigverd i Bassas durant la conferència
Comentaris