Què puc fer a partir de diumenge
Què puc fer a partir de diumenge

Què puc fer a partir de diumenge (que fins ara no podia fer)

Amb el final de l’estat d’alarma i el canvi en les restriccions, s’obre un nou període de la pandèmia amb més permissivitat horària i de moviments

Hi ha qui ja l’ha batejat com “el Cap d’Any de primavera”. Al punt de la mitjanit de dissabte 8 a diumenge 9 de maig el marc de restriccions per la pandèmia canviarà molt. No per complet, però gairebé. S’acaba l’estat d’alarma i amb ell decauen la majoria de restriccions que han condicionat i acotat la vida dels ciutadans durant el darrer mig any. La del toc de queda és la més rellevant de totes però no la única.

Amb tanta de va-i-ve de restriccions i després de tants mesos de pandèmia, és normal que tots plegats puguem parar entre perduts i rendits davant el que podem fer i el que no. Però el punt d’inflexió del traspàs de dissabte a diumenge és tan rellevant que mereix enumerar 10 coses que podrem fer a partir de diumenge i que encara no seran legals fins llavors. 10 expressions de sociabilitat, 10 espais comuns i 10 realitats que s’han enyorat més o menys els darrers mesos però que, al recuperar-se, fan que aquella cosa batejada com a ‘nova normalitat’, si és que és això, comenci a semblar una mica al que era.

Dissabte, de 10 de la nit a 12, encara manarà l’antic règim i caldrà que tothom s’estigui a casa. Diumenge, com aquell qui diu amb les campanades, no comença cap període sublevat sinó que la pandèmia hi serà, les restriccions hi seguiran i el senderi serà necessari. Però de cop i volta, a partir de llavors, podrem fer tot això.

1. Passejar de nit

Passejar, com a verb més generalitzat, però tots els de la família s’hi poden aplicar. S’ha acabat l’obligació de tancar-se a casa a partir de les 22 hores. S’ha acabat el toc de queda. Sempre respectant el descans de les hores de son, podem sortir, passejar, anar a places, a baix a mar (i so som valents, banyar-nos) o pels més taciturns a fer esport. Es pot recuperar la nit per vagar, fer, anar, tornar o el que plagui.


2. Anar a sopar fora

L’hora més esperada de bars i restaurants, sí, però també per molts ciutadans. Que veuen com amb la restauració tancada i l’horari capat, sí o sí havien de sopar a casa. Anar a sopar a fora és sovint la vàlvula escapatòria de la setmana, el moment precís per trobar-se, per sortir en parella, per quedar amb els amics. Anar a sopar a fora és completar la jornada, la franja més especial. S’haurà d’exhaurir l’horari fins les 23h, però, de moment.
 

3. Tornar a casa quan vulguis

Sigui per anar a sopar o venint d’on es vulgui. De fora, del cine, de teatre, d’entrenar, de treballar, d’estudiar, d’una cita. S’ha acabat l’espasa de Damocles de les 22 hores a partir de la qual ja havies de ser a casa. Els dubtes de si allargar, en alguns casos l’haver de dormir fora. Podem tornar a casa quan vulguem.


4. Allargar les sobretaules

Tot i que hi ha qui prefereix fer horaris europeus i això els pugui semblar impropi, la limitació fins ara vigent de la restauració fins les 17h ha condicionat i fet acabar abans d’hora moltes sobretaules. A partir d’ara a bars i restaurants no hi ha límit horari entre migdia i tarda i nit, per tant si es vol es podrà allargar. Molts restauradors agrairan no haver de fer aixecar la clientela a les cinc en punt.

Hostaleria i ciutadania espera la reobertura dels sopars

Hostaleria i ciutadania espera la reobertura dels sopars

5. Anar a prendre quelcom

Dit així, sense més. Pot semblar més del mateix que el punt 4 però fuig del fet que tot sigui entaular-se per un àpat. Sortir a prendre alguna cosa, quedar, fer un cafè, anar a fer una copa sortint de la feina, picar, fer temps. Són tot de moments que fins ara tenien la limitació horària i que ara podrem fer en qualsevol moment. Si fins ara tan sols l’hora del vermut tenia aquest marge, ara la tarda i els vespres prenen la paraula.


6. Sortir de Catalunya

Novetat més que rellevant, perquè molta gent porta sense anar a una segona residència (si tenen sort, peles i en tenen) o a veure familiars o coneguts des de Nadal com a mínim, si és que hi va poder anar llavors, o potser més temps. Amb el final de l’estat d’alarma s’acaba el confinament territorial autonòmic o sigui que podrem anar i tornar. Això sí, és recomanable informar-se del que es pot i el que no es pot fer a cada comunitat autònoma. El desconeixement de les normes no eximeix del seu compliment. 

7. Anar a comprar fins les 22h

El comerç tindrà un nou topall horari (això no serà xauxa) però pot obrir més hores, fins les deu, quan fins ara ho tenien més limitat. Pot semblar poc marge però ja se sap que hi ha molta gent que va deshora i que a segons quina hora es quedava sense poder comprar. No seria d’estranyar, a més, que l’horari passi a ser lliure en poc temps.

8. Entrenar fins les 23h

Esportistes del món han hagut de fer mans, mànigues i sudokus horaris per enquadrar-se dins el toc de queda i poder mantenir la seva pràctica i entrenaments. Les instal·lacions, amb l’aforament condicionat, es compartien i comprimien hores i grups i l’esportista més d’ell sol sabia que no podia anar a córrer o en bici quan vulgués. Ara sí i especialment per la gent que escull acabar la jornada fent salut, a la via pública no tindrà limitacions i en instal·lacions esportives s’haurà d’acotar a les onze de la nit.

9. Somiar amb quan obrirà l’oci nocturn

Encara no hi ha novetats fefaents per saber quan l’oci nocturn podrà apujar la persiana ni quan els bars no hauran de tancar a les onze. Però són graons que cada cop estan més a prop de poder ser pujats. Pels amants de la nit que surtin a que els toqui l’aire a partir del final de toc de queda, pensar en la reobertura de bars nocturns i discoteques és a partir d’ara més un somni que no pas el malson de tot tancat i barrat.

10. El que vulguis, amb distància, mascareta i sense ser més de 6

En definitiva, amb el final del toc de queda la laxitud horària i el major marge de moviments són les noves coordenades sobre les que es pot fer quasi de tot. Òbviament, seguim en restriccions i obligacions. No podem ser més de sis enlloc, i la mascareta, la distància, tenir obert, o l’higiene de mans s’ha de mantenir. No s’ha acabat res però comença un temps diferent.

 

Arxivat a:

Comentaris (2)

Geoffrey Fa 1 mes
Well its worth I try.....at the expense of a shut down for Christmas, don't be fooled this virus is here to stay so get used to it, change your daily life and survive.
Decta cubitus Fa 1 mes
Quién va a salir a pasear de noche con la cantidad de HDP que hay en Mataró...

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive