Mataró no donarà suport a la consulta sobre la independència de Catalunya prevista pel proper 13 de setembre. El PSC i el PPC van votar en contra de la proposta de resolució que va presentar la CUP en el ple de dijous 3 en la qual demanava que el consistori mostrés el seu suport a la iniciativa i hi participés com a observador. Els socialistes consideren que no és competència d’un ajuntament organitzar un referèndum d’aquestes característiques, mentre que els populars van reclamar “responsabilitat”. La CUP només va rebre el suport de CiU i ERC, mentre que hi van votar en contra el PSC, el PP i també ICV. Els ecosocialistes van presentar una proposta alternativa, que va trobar suports en CiU i ERC, amb la qual demanaven respecte a l’autonomia municipal, és a dir, a les decisions que es prenen als ajuntaments. Pels ecosocialistes, segons va dir la portaveu Quitèria Guirao, el tema que es porta a consulta està “fora de lloc”.
Durant el debat al voltant d’aquest tema, que es va allargar uns quaranta minuts, es va tornar a visualitzar l’enfrontament ideològic entre el PPC i la CUP. El regidor independentista Xavier Safont-Tria va explicar que fer-li entendre al seu fill petit la situació li parlaria “d’un poble que ja no té por a opinar” i va qualificar la consulta d’una “fita història per trencar la por col·lectiva”. El portaveu popular Pau Mojedano li va demanar que no fes partícip a tots els ciutadans de la por que només tenen alguns, i va advertir que moltes pors i defenses dels drets col·lectius han acabat en camps de concentració, una rèplica que va indignar el regidor de la CUP. “A Espanya només hi ha hagut camps de concentració promoguts pels feixistes”, li va replicar. Safont-Tria també va acusar Mojedano de demagògia per haver afirmat que en temps de crisi hi ha coses més importants que parlar de la independència, tot afirmant que és amb les crisis “quan afloren les contradiccions de la relació entre Catalunya i Espanya”.
El cap del grup de CIU, Joan Mora, també va titllar de demagog l’enfrontament entre el PPC i la CUP i va demanar “seriositat”. Per Mora, als demòcrates “no ens ha de fer por la consulta” i va reclamar respecte per quin acabi essent el seu resultat. El portaveu d’ERC, Francesc Teixidó, va defensar el “valor simbòlic” del referèndum i, com també va afirmar Safont-Tria en un altre moment, va assegurar que “hi ha por del resultat”. Per aquest motiu, va demanar la mobilització dels demòcrates per tal de permetre una consulta “on tothom pugui votar el que sigui i es respectin els resultats”. El socialista Ramon Bassas va considerar, al seu torn, que amb ganes de resoldre un problema, se n’estaven creant més, també va lamentar el “circ de radicals” en el que s’estava convertint Arenys de Munt i va advertir de la “frustració” que pot generar el resultat de la consulta si acaba essent un fracàs.
Buscant espais alternatius
Paral·lelament, els organitzadors del referèndum independentista d'Arenys de Munt ja compten amb espais alternatius per fer la consulta del 13 de setembre, si la justícia acaba prohibint que es faci en dependències municipals. A això és el que apunta la resolució emesa dijous 3 per la jutgessa que porta el cas, tot i que de moment es tracta d'una mesura 'cautelar'. Representats de l'Ajuntament d'Arenys de Munt compareixeran dilluns als Jutjats per intentar convèncer la jutgessa i així mantenir la Sala Municipal, als baixos de l'Ajuntament, com a 'col·legi electoral'. Si no és possible, els organitzadors han assegurat que les entitats del poble els han ofert els seus locals per dur a terme la consulta.
L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Mora, ha explicat que la Sala Municipal és un espai municipal sense càrrega institucional, ja que habitualment és un lloc que es cedeix a les entitats del municipi perquè organitzin les seves activitats. Això és el que explicarà dilluns a la jutgessa una comitiva de l'Ajuntament, encapçalada pel mateix alcalde. Si no l'aconsegueixen convèncer, la consulta es faria igualment en un local privat, ja que el que s'està prohibint és el suport de l'Ajuntament. El president del Moviment Arenyenc Per l'Autodeterminació (MAPA), Josep Manel Ximenis, assegura que diverses entitats del poble ja han ofert els seus locals perquè es pugui dur a terme la consulta.
La Falange manté la manifestació
D’altra banda, el delegat d'acció política de la Falange a la demarcació de Barcelona, Ricardo Alegret, ha avisat que manté pel mateix dia de la consulta independentista la manifestació antiindependentista. Alegret respon d'aquesta manera a Interior, que ha rectificat a instància de l'Ajuntament i ha instat la Falange a manifestar-se el 20 en lloc del 13, dia de la consulta promoguda pel Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació i avalada pel ple municipal. La Falange ha recorregut la decisió d'Interior i diu que guanyarà i podrà manifestar-se de forma legal. Ha celebrat que el jutge hagi anul·lat el suport del ple a la consulta, una decisió que atribueix a la pressió exercida per la Falange.
”Mantenim la convocatòria perquè hi anirem, i hi anirem per la senzilla raó que està recorregut i guanyarem”. Amb aquesta rotunditat s'ha manifestat Alegret pel convenciment que, en base als “precedents”, Interior els haurà d'acabar donant la raó –'perquè la tenim', matisa- i els haurà de tornar a autoritzar a manifestar-se el dia 13. Tenen clar que volen manifestar la seva 'repulsa a aquest referèndum il·legal que vulnera les lleis i que va en contra de la unitat de la pàtria, Espanya'. Alegret ni tant sols entén la preocupació que ha generat al municipi la seva convocatòria el mateix dia de la consulta independentista avalada per àmplia majoria pels partits municipals en el ple: “Nosaltres exercim el nostre dret constitucional a manifestar-nos' i 'les lleis ens emparen”, ha alertat.
Vídeo cedit per Televisió de Mataró
Comentaris