El govern municipal ha posat en marxa un pla d’impuls comercial que té com a objectiu preparar la ciutat per l’arribada del Corte Inglès. El pla es basa en els acords que ja van quedar recollits en un conveni signat l’any 2007 entre l’Ajuntament i una desena d’entitats comercials i de la restauració, i que recollia les actuacions en l’àmbit urbanístic i comercial necessàries per millorar la competitivitat dels comerços i restaurants afectats per l’arribada del centre comercial. L’endarreriment que ha patit el projecte del Corte Inglés obliga ara a revisar aquests acords i actualitzar-los, una feina que el govern municipal de Ciu ja ha començat a fer amb la creació d’una comissió interdepartamental integrada pels responsables de Promoció Econòmica, Urbanisme i Via Pública. A més, el consistori té previst iniciar aquest dimecres, dia 25, una sèrie de reunions de treball amb els representants de les entitats que van signar el conveni al 2007, bàsicament associacions de botiguers afectats i gremi d’hostaleria.
Segons ha explicat a capgros.com el regidor de Promoció Econòmica Miquel Rey, es tracta de “reactivar” uns projectes que ja van quedar definits i també valorats a nivell econòmic. Rey adverteix que “ara no tenim diners per fer aquestes accions però tampoc podem esperar gaire, hem de fer moviments”. En aquest sentit, el president de l’IMPEM explica que el govern està trucant a les portes de la direcció general de Comerç i d’Urbanisme de la Generalitat i a la Diputació de Barcelona per tal que es tingui en compte la transformació que ha de patir Mataró en els propers anys arran de l’arribada del Corte Inglès: “els estem explicant que no volem només arreglar alguns carrers sinó invertir en la ciutat per promocionar-la”, ha comentat Rey.
La millora de la Plaça Gran, prioritària
El president de l’IMPEM ha explicat que el govern continuarà treballant amb la idea de potenciar el “shopping line” que unirà el Corte Inglès amb el centre comercial de la Riera i els seus entorns. “Hem valorat quin és el punt més llunyà fins al qual hi pot haver aquesta continuïtat comercial, i aquest és la plaça Gran”, continua el regidor, explicant que serà, per tant, aquest sector, el primer en fer realitat les millores urbanístiques. “Ara estem treballant per validar el projecte ja existent de reforma de la plaça i després anirem a buscar els diners necessaris”, diu Rey, que confia en què l’actuació es pugui iniciar aquest mateix any 2012.
Posteriorment hauran d’executar-se les millores previstes a l’eix Sant Josep-Plaça de les Tereses-Sant Benet-Biada i a les rodalies del Corte Inglès, és a dir, carrers com Unió, Cuba, Iluro o Sant Cugat. Entre les propostes a estudiar i valorar, hi ha la de convertir el carrer Sant Benet en una zona de prioritat invertida per a vianants o la reforma de la plaça de les Tereses, entre d’altres. El nou govern municipal de CiU també vol incloure en les actuacions la millora de l’eix Churruca, que haurà de connectar el Corte Inglès i el centre amb la zona de l’estació.
-
Radiografia del comerç
Mataró disposa de 264.250 metres quadrats de superfície comercial, distribuïts en 1.750 empreses comercials, un 44% de les quals són botigues. El centre comercial urbà queda delimitat per la ronda d’Alfons XII, el carrer de Sant Benet, el Torrent, el carrer d’Argentona, el carrer Nou, el carrer de l’Hospital i el Camí Ral, on es concentren al voltant d’un miler de comerços, més de la meitat del total de botigues que hi ha a la ciutat. A més, al centre hi ha també els mercats de la plaça de Cuba, que va ser rehabilitat l’any 2010, i de la plaça Gran, que es vol rehabilitat properament. En aquesta àrea es troben 1.380 places d’aparcament soterrades i 322 places en zona blava. Hi ha 7 línies de transport públic Mataró Bus i uns 40 espais reservats per càrrega i descàrrega. Es calcula que Mataró compta amb 425.000 consumidors potencials al seu territori d’influència.
-
Comentaris