Judith Vives

Primer pas cap a la transformació de la façana marítima de ponent

El ple aprova la modificació del pla general en els àmbits d'Iveco-Pegaso i la Farinera, que es convertiran en zona residencial i terciària

El procés que ha de fer possible la transformació urbanística de la façana litoral des de la ronda Barceló fins a la zona del Rengle va superar ahir el seu tràmit inicial. El ple de l'ajuntament va aprovar, amb els vots en contra de CiU i l'abstenció del PP, la modificació puntual del Pla General en els àmbits d'Iveco-Renfe i la Farinera. Aquesta operació, que suposa la reurbanització d'una superfície de 10 hectàrees, permetrà doblar l'extensió de la façana urbana de la ciutat per la banda de ponent.

El regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, va ser l'encarregat d'explicar en el ple els detalls d'un projecte que, al seu parer, “culmina la façana marítima de la ciutat”. “Crearem un espai per viure i per a l'activitat econòmica de qualitat i d'enorme valor estratègic”, va valorar Vilert. La modificació del pla general afecta el triangle ocupat actualment per les instal·lacions de l'antiga fàbrica d'Iveco-Pegaso i per terrenys de Renfe, que serà requalificat en sol residencial i terciari.

L'operació representa l'obtenció de 142.000 metres quadrats de sostre edificable, el 80% dels quals es destinarà a l'habitatge. El govern municipal preveu la construcció d'un total de 1300 nous habitatges, 400 dels quals seran públics. El 20% restant de la superfície es destinarà a usos comercials i terciaris. El projecte també contempla la creació d'un gran parc lineal paral·lel a les vies del tren i la destinació d'11.000 metres quadrats de sòl per a equipaments, entre els que s'inclou l'edifici catalogat de la Farinera i un futur equipament escolar.

Els partits de l'oposició van criticar l'aposta del govern de convertir aquest espai en una gran zona residencial. “Teniem l'oportunitat de recuperar el litoral de forma sostenible i el que es fa és substituir les parets de formigó de les fàbriques per altres parets”, va afirmar Antoni Valls, regidor de CiU, que va lamentar que enlloc d'un espai lliure s'hagi obtat per la construcció de pisos. Segons Valls, amb la construcció d'aquests blocs de vivendes a primera línia de mar es configura un “sky-line de Mataró que ens recorda al de Benidorm”. En la contrarèplica, Vilert va explicar que, segons el seu punt de vista, “l'efecte barrera dels les indústries és molt diferent de la barrera que faran els pisos, més agradable”.

El popular David Rovira, per la seva banda, va advertir del risc de densificació que suposa la construcció de 1.300 habitatges a primera línia de mar i sobre les conseqüències que aquest fet pot tenir sobre els preus de la vivenda al conjunt de la ciutat. Segons Rovira, “si s'havien de fer tants pisos no calia que estiguessin tots a primera línia de mar. Al sector de Llevant també se'n poden fer”, va declarar. El regidor d'Urbanisme va negar que es produís tal densificació de vivendes: “no som, no em sigut ni serem una ciutat dormitori”, va defensar, recordant que en aqest sector també es destinarà part del sòl a l'activitat terciària.

El veïnat de Valldeix
D'altra banda, en la mateixa votació el ple també va aprovar la modicació puntual del Pla General en l'àmbit del veïnat del Valldeix. Aquesta zona, on actualment hi ha una finca situada en zona agrícola, es requalificarà per donar espai a nous equipaments municipals, principalment magatzems, així com espais lliures.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive