Anem a Tancar de les Santes 2018. Foto: R.Gallofré
Anem a Tancar de les Santes 2018. Foto: R.Gallofré

El pressupost de Les Santes 2020 es reduirà en 92.000 euros, un 11,6%

L’Ajuntament retallarà la partida per a la Festa Major en el marc del seu Pla de Reajustament, que penalitza especialment les activitats culturals

L’àrea de Cultura és a la que li toca el rebre en el Pla de Reajustament que implementa l’Ajuntament de Mataró aquest 2020 de cara a controlar la despesa municipal. La majoria de retallades se centren en activitats i projectes culturals de la ciutat. El pla preveu una reducció de la despesa d,1,162.724 euros, dels quals 241.000 surten de la direcció de Cultura. Les Santes són les que pateixen l’escapçada més important, 92.000 euros, però hi ha altres iniciatives i actes que també es veuran perjudicats.

El pla de mesures de racionalització, previst per al període 2020-2023, ve motivat per la necessitat d’afrontar un augment de la despesa municipal en diferents àmbits (més recursos per a seguretat, el nou contracte de neteja, l’increment salarial dels treballadors públics, etc). Aquest increment es finança, per una banda, amb un augment general dels tributs, com ara la pujada de l’IBI en un 8%. Per l’altra, amb mesures d’estalvi que preveuen, durant els propers 3 anys, reduir la despesa municipal en prestació de serveis a l’entorn dels 2 milions.

Segons detalla el document, els 92.000 euros s’estalviaran gràcies a “l’optimització d’infraestructures i racionalització de la durada”.

En el capítol d’ajustaments del pressupost de 2020, aprovat pel Ple, l’estalvi  més gran són els 578.000 euros que es deixaran d’invertir en manteniment. En aquest cas, però, la reducció es veurà compensada per un augment de les inversions en plans de millora d’asfaltat, voreres, arbrat viari, equipaments, espais públics i enllumenat. Més enllà d’això, Cultura concentra la majoria de retallades, en un total de sis capítols. El principal, a Les Santes, amb una reducció de l’11,6% respecte a l’any anterior, quan el pressupost va arribar als 791.000 euros.

Segons detalla el document, els 92.000 euros s’estalviaran gràcies a “l’optimització d’infraestructures i racionalització de la durada”. L’alcalde, David Bote, va explicar durant la presentació dels pressupostos de 2020 que “comptar amb 10 escenaris oberts a diferents punts de la ciutat durant la Festa multiplica la despesa en infraestructura”. Davant d’això, va assegurar que intentaran que cada escenari tingui “el màxim ús possible” de cara a evitar aquesta dispersió. No van donar més detalls, però, de quines conseqüències tindrà la reducció pressupostària en la Festa Major. “Hi ha una comissió de programació i un pressupost disponible, la seva missió serà organitzar una festa que s’ajusti a aquest pressupost en el marc de la situació econòmica de la ciutat”.

Setmana de Música Antiga

Més enllà de Les Santes, hi ha altres ajustaments importants en l’àmbit de cultura: per exemple, un estalvi de 33.000 euros que ha de sorgir de la “concentració de les activitats de música antiga i jazz”, segons diu el document, del que se sobreentén que hi haurà retallades en els pressupostos de la Setmana de Música Antiga o bé el Festival Tast de Jazz. També s’aconsegueixen 42.000 euros amb l’ajornament del projecte Casa dels Artistes, que havia de convertir l’edifici de La Presó en un espai de creació artística a l’estil de Can Xalant. També s’ajorna sine die la conversió de la biblioteca de la Fundació Iluro en la tercera biblioteca pública de la ciutat, quelcom que suposa un teòric estalvi de 36.000 euros.

Davant del fet que sigui l’àrea cultural la que concentri la majoria de retallades, Bote es va limitar a apuntar que “els mataronins prioritzen la millora de la neteja i de la seguretat a la ciutat, i hem de mantenir l’actual cartera de serveis

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive