Reimagine Textile és el nom del programa que pretén rellançar el sector al Maresme. El van presentar la setmana passada al Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de Canet de Mar, i es presenta com “una eina per ajudar les empreses que ho necessiten a reinventar-se, i a totes en general a augmentar el valor afegit de la seva producció”. Així ho va dir el president de TecnoCampus i de Cetemmsa, Miquel Rey.
Reimagine Textile aposta per fer arribar la tecnologia de darrera generació i eines relacionades amb l’emprenedoria a les empreses, sigui quin sigui el seu tamany. “Tenim el repte d’arribar a tot el teixit productiu”, va dir Rey. Per aconseguir-ho, compten amb Eurecat, la recent unió de tots els centres tecnològics catalans de la xarxa Technio (entre ells CETEMMSA). S’espera que a través de Reimagine es pugui transferir a les empreses tot el coneixement que es genera en aquesta xarxa.
Incubadora
D’altra banda, Rey va apuntar que es treballa amb la idea d’obrir a Canet una incubadora d’empreses tèxtils de nova creació, que les orienti en el seu procés de creació i posada en marxa. Segons fonts de l'Escola de Teixits, aquest servei es podria posar en marxa ja aquest mateix any. Durant el curs 2013-2014 es va crear un cicle d'FP Dual de Confecció i Moda en el que es van matricular un total de 24 alumnes. També es van començar a fer cursos a mida per a empreses. Aquest curs 2014-2015 hi ha 24 nous alumnes al primer curs i una desena més que ja el van aprovar l'any passat i que ara estan a segon curs, fent pràctiques a empreses.
Ampliar l'oferta
Per al pròxim any es preveu ampliar l'oferta i obrir la matrícula per a un cicle de Fabricació i Ennobliment Tèxtil, orientat a la fabricació de teixits i als seus acabats, des de triar el color, fins a l'elaboració de teixits complexos amb característiques especials, com els repel·lents a l'aigua o els ignífugs. Tot plegat, per donar desposta a la demanda de les empreses del sector de recuperar la formació davant la dificultat de trobar personal qualificat.
-
'Indicis esperançadors'
Durant la jornada celebrada el 9 d’abril passat, el president d’ASEGEMA (Gremi d’Empresaris del Gènere de Punt de Mataró i Comarca), Paulí Aluart, va assenyalar indicis esperançadors de recuperació del sector gràcies al fet que s’ha adaptat al pronto moda i ha millorat el valor afegit dels productes per competir amb els productors emergents. Una altra dada significativa és que només el 7% de productors de tot l’Estat es dediquen al tèxtil tècnic, fet que representa una oportunitat de creixement en aquest segment.
-
Comentaris