classe primària
classe primària

Presencial per a tothom: així serà el nou curs escolar

El Ministeri d’Educació estableix les condicions amb les que al setembre ha d’iniciar-se el nou curs, 100% presencial i amb més alumnes per aula del que es preveia setmanes enrere

Nou canvi de criteri i l’horitzó del proper curs una mica més clar. La ministra d’Educació Isabel Celáa ha anunciat avui que el curs escolar 2020-21 que començarà al setembre serà 100% presencial per a tots els alumnes i que les classes es reprendran seguint un estricte protocol

El curs escolar serà presencial a partir de setembre per a tots els alumnes. Això és un canvi de criteri respecte el que s’havia indicat setmanes enrere, quan assegurava que es mantindria part del curs per via telemàtica davant la forçosa reducció de ràtios d’alumnes per classe. Els plans del Ministeri, que s’han d’acordar amb les diferents comunitats autònomes que són les competents en matèria educativa passa per elaborar un protocol d’actuació que permeti el retorn a les classes i en el que s’insta els centres a poder utilitzar espais fins ara no docents com menjadors o biblioteques per a poder esdevenir aules. 

Un element clau per al canvi de criteri és que ara es té més informació que a l’inici de la pandèmia sobre el paper dels nens com a transmissors. Una informació, ha dit, que apunta que es menor de la que es creia.De fet, segons les dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, només un 1,37% del total de casos confirmats per la covid-19 corresponen a població d’entre 0 i 19 anys.

Protocol estricte d’actuació

Els ministeris de Sanitat, Educació i FP han elaborat un document que servirà de base als centres educatius per al curs escolar 2020-2021. El document, que es presentarà demà a la Conferència Sectorial d’Educació, busca oferir un marc comú que es pugui adaptar a cada CCAA i implementat segons la “realitat” de cada centre.

Ràtio de 15 a 20 alumnes

El document contempla que en educació infantil i fins a 4rt de Primària –inclosa-, es puguin establir grups estables d’alumnes, “idealment” de 15 (màxim 20), que podran socialitzar sense mantenir la distància interpersonal, perquè es considera un grup de “convivència estable”. Això, a més, permetrà el rastreig de contactes de manera més ràpida i senzilla si es donés el cas.

Distància d’1,5 metres i si pot ser a l’aire lliure

En el cas de 5 i 6è de primària, Educació Secundària i Batxillerat, els espais s’organitzaran de manera que comptin amb una separació d’1,5 metres i no de 2, com s’havia apuntat inicialment. Així mateix, es prioritzarà “en la mesura que sigui possible”, la utilització d’espais a l’aire lliure per fer activitats educatives i d’oci, enlloc de llocs tancats. En matèria de prevenció personal, es recomana la higiene de mans freqüent i “meticulosa”, evitar tocar-se el nas, els ulls i la boca o utilitzar mocadors d’un sol ús.

L’ús de la mascareta

Pel que fa a la mascareta, en educació infantil no serà obligatòria i en primària, de 1 a 4rt, tampoc serà necessari el seu ús si s’està en un grup estable de convivència. En cas de que no sigui així i no es pugui mantenir la distància d’1,5 metres, s’haurà de portar. Els alumnes de partir de 5è de primària l’hauran de dur obligatòriament quan no puguin mantenir la distància interpersonal però no quan estiguin asseguts als seus pupitres.

Neteja i ventilació

Els centres també hauran de disposar d’un protocol de neteja i desinfecció que s’haurà de fer almenys un cop al dia. I que s’haurà de reforçar en els espais que ho precisin per la intensitat del seu ús. Per exemple, als banys, on s’hauran de fer almenys tres desinfeccions al dia.També s’hauran de ventilar les instal•lacions i durant almenys cinc minuts abans de començar la jornada. També en acabar i entre classes, sempre que “sigui possible”. A més, aconsella que, quan les condicions meteorològiques ho permetin, es mantinguin obertes les finestres el major temps possible.

Protocol davant de possibles casos

El document també indica que davant d’un possible cas d’una persona que comenci a desenvolupar símptomes, el centre el portarà a un espai d’ús individual, li col•locarà la mascareta quirúrgica (tant el possible cas com la persona que es quedi a la seva cura) i s’avisarà a la seva família.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive