Els Premis Fem Mataró són una nova iniciativa de l’Ajuntament de la ciutat, que neix d’una esmena de CiU als pressupostos de 2019, on es volia potenciar la participació de les entitats en idees i projectes per a Mataró. “Per això, hem decidit crear uns premis amb una dotació de 30.000 euros repartits en tres categories que serveixin com a excusa perfecta per establir sinergies entre les entitats, associacions i organitzacions que hi ha al municipi”, relata la regidora de Participació, Marisa Merchán. A Mataró hi ha més de 700 entitats (culturals, esportives, de cooperació, educatives, veïnals...), i des del govern local consideren que s’ha de posar fil a l’agulla en “potenciar el contacte entre elles i que participin en l’estratègia de ciutat”.
Els Premis Fem formen part del Pla Estratègic Mataró 2022, i estan pensats per projectar un horitzó de desenvolupament inclusiu, sostenible i intel·ligent per a marcar l’evolució de la ciutat. Es presenten tres categories.
Es poden presentar idees entre els dies 18 de setembre i 31 d’octubre; cal que un mínim de dues entitats impulsin el projecte
La primera, a la millor iniciativa innovadora de promoció de ciutat: un projecte que tingui incidència directa en promoure accions relacionades amb el reconeixement i la imatge de Mataró, promovent iniciatives enfocades en actius de la ciutat que incideixin en comerç, cultura, esport, patrimoni i/o riquesa del teixit associatiu.
La segona, a la millor iniciativa innovadora de promoció de la sostenibilitat: projecte que ajudi a millorar la sostenibilitat de Mataró a través d’accions orientades a la reducció de la petjada ecològica, la conservació i difusió del patrimoni natural, la biodiversitat i els ecosistemes terrestres i marins de la ciutat, la reducció de la contaminació, el canvi de model energètic i mobilitat, l’economia circular, la mitigació i adaptació al canvi climàtic o la millora de l’educació ambiental en la ciutadania.
I la tercera, a la millor iniciativa innovadora de promoció d’igualtat d’oportunitats: projecte centrar en els barris de Cerdanyola i/o Rocafonda per promoure actuacions emmarcades dins de l’estratègia de reduir desigualtats i en la promoció de polítiques integrals per a la cohesió social i la convivència.
Qui pot participar-hi?
La regidora recalca que “és una convocatòria pensada per entitats i associacions registrades a la ciutat”, atès que no està oberta a ciutadans individuals. A més, per tal de potenciar les sinergies esmentades, es precisa que una entitat sigui la impulsora i sol·licitant, i com a mínim una altra en sigui col·laboradora del projecte. Els projectes guanyadors s’han de portar a terme durant el proper 2020. Merchán afegeix que aquesta és una primera pedra, però que “el camí es fa caminant” i que per tant, caldrà “aprendre de l’experiència per millorar-la en properes convocatòries”.
La convocatòria estarà oberta del 18 de setembre al 31 d’octubre, i un jurat professional valorarà els projectes i escollirà els vencedors. El 28 de novembre es donaran a conèixer a la Festa del Voluntariat al Casal l’Aliança.
Comentaris