La guanyadora de l'accèssit del Premi Iluro 2020, Esther Alsina. Foto: Fundació Iluro
La guanyadora de l'accèssit del Premi Iluro 2020, Esther Alsina. Foto: Fundació Iluro

El Premi Iluro queda desert però lliura un accèssit a una monografia sobre el pintor Dionís Baixeras

Joaquim Nadal s’estrena com a President del Jurat del Premi Iluro, que queda sense guanyador per quart cop els darrers 5 anys

El Premi Iluro 2020 va quedar sense guanyador però sí que va lliurar un accèssit a la Doctora Esther Alsina per un treball sobre el pintor Dionís Baixeras. Aquesta era la 62a convocatòria del premi maresmenc de monografia històrica, humanitats i ciències socials i presentava com a altra novetat l’estrena de Joaquim Nadal al capdavant del jurat.

Dionís Baixeras 1862-1943. Un pintor  entre el Maresme i els Pirineus’ és el treball de la Dra. Esther Alsina Galofré, professora  associada al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. Baixeras fou un pintor barceloní amb recorregut internacional i conegut, sobretot, com a autor de la  cúpula del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Barcelona o el paranimf  de la Universitat de Barcelona, és autor d’un notable conjunt de paisatges, marines i  escenes de pescadors vinculats a la costa, i a l’interior, del Maresme (Montgat, Teià,  Premià, Mataró, Arenys, Sant Pol, La Cisa...). També va documentar paisatges  urbans de Barcelona i del Pirineu, però es tracta d’un pintor fins ara poc estudiat,  que no comptava amb cap monografia pròpia. 

Lliurament virtual

Arran de les restriccions sanitàries per la pandèmia, el Premi Iluro no va poder celebrar el seu acte en el format habitual sinó que va haver de reinventar-se en format televisiu a través de Mataró Audiovisual. L’acte va ser virtualment presidit per l’alcalde de Mataró, David Bote, i la Consellera  de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa, que en van fer la cloenda,  destacant la vàlua i trajectòria del premi.

En el decurs de l’acte es va presentar  l’exposició titulada “Premi Iluro, la història de Mataró i el Maresme”, que fa un  recorregut pels 61 anys de trajectòria prèvia del guardó i que s’exhibirà a l’Ateneu  de la Fundació Iluro, a la Riera de Mataró, fins al proper dijous, 26 de novembre. A continuació, Pep Valsalobre (Universitat de Girona), en nom propi i en el d’Eulàlia  Miralles (Universitat de València), va presentar l’obra que l’any passat va ser  guardonada amb un accèssit, que ha estat publicada sota el títol El poeta mataroní  Joan Pujol (segle XVI) o la poesia en el seu context, com a número 84 de la  col·lecció Premi Iluro. 

ROM 0283

Un moment de l'acte de lliurament. Foto: R. Gallofré

El llibre, que ja és a la venda a les llibreries (20€), també es pot adquirir, com ja és  habitual, a l’exposició de l’Ateneu a preu especial de llançament (15€). I, com la  resta d’obres de la col·lecció, serà accessible, en breu, a través de  www.premiluro.cat

A la 62a edició del Premi Iluro, que enguany havia augmentat la seva dotació a  6.000 euros, a més a més de la publicació de l’obra, hi optaven quatre treballs. 

L’exconseller Nadal s’estrena al Jurat

El jurat d’aquesta convocatòria incorporava com a president el Dr. Joaquim Nadal i  Farreras, en substitució del Dr. Josep Maria Fradera Barceló (Universitat Pompeu  Fabra). Catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la Universitat de Girona,  Nadal havia estat, prèviament, professor de la Universitat de Liverpool i de la  Universitat Autònoma de Barcelona i, actualment, és director de l’Institut Català de  Recerca en Patrimoni Cultural. Ha realitzat estudis sobre la història de Catalunya, la  història econòmica de Catalunya i Espanya, i la història de la ciutat de Girona, a  més de publicar diversos llibres autobiogràfics que, més enllà de la seva solvent  trajectòria acadèmica i de recerca, enllacen amb el seu recorregut polític com a  alcalde de Girona, president de la Federació de Municipis de Catalunya, Conseller  de la Generalitat de Catalunya i diputat al Parlament de Catalunya. 

La composició del jurat es completava amb el Dr. Jaume Dantí i Riu (Universitat de  Barcelona); el Dr. Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida); el Sr. Alexis Serrano  Méndez (Arxiu Comarcal del Maresme); el Dr. Oriol Olesti Vila (Universitat  Autònoma de Barcelona); i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior  d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), actuant com a secretària. 

 

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive