Cua a l'avinguda Velòdrom per votar al Satorras
Cua a l'avinguda Velòdrom per votar al Satorras

V. Bueno / S. Ruiz

‘Potser no és la consulta que voldríem, però el sentiment és el mateix’

14.834 persones han votat a Mataró fins a les 13.00h, amb ambient festiu i cues de més d'una hora a instituts com el Satorras o el Damià Campeny

En Jordi Casanovas té 81 anys i tot just acaba de sortir de l’Institut Damià Campeny, després de dipositar el seu vot a l’urna. Era el punt de votació que li ha tocat en el procés participatiu sobre el futur de Catalunya, el 9-N. Ho fa acompanyat de la seva esposa, fills, néts i besnéts. Tota una colla. “Quan he posat el sobre, he dit: ‘voto pels meu pare i la meva mare’”, explica, convençut que els hauria encantat viure un moment com el d’avui. “I també per tota la meva família. Pensi que són a Mataró des del segle XVII, així que pel 1714 ja corríem per aquí”. La seva és una nissaga de pescadors i mariners. “El meu avi va anar a Cuba, però no pas amb canons, sinó a comerciar-hi”, rememora.

És difícil tenir arrels mataronines i catalanes més profundes i tricentenàries que les del senyor Casanovas. Però el perfil de les persones que aquest diumenge s’estan mobilitzant massivament a la ciutat i al país no respon pas exclusivament a aquests paràmetres. “Aquí hi ha gent de tots colors”, exclamen a la cua de l’Institut Alexandre Satorras, que s’allarga per tota l’avinguda del Velòdrom. Fins a les 13.00h, han estat 14.834 els mataronins qui han votat, segons dades de la Generalitat (al Maresme en conjunt són 74.949). Gent jove i gent gran (molta gent gran acostant-se a votar, sovint fent cas omís als seus problemes de mobilitat), catalanoparlants i castellanoparlants, també nouvinguts d’origen magribí, subsaharià o llatinoamericà conformen un mosaic molt divers a les cues dels cinc instituts de la Generalitat habilitats per votar. La del Damià Campeny dóna la volta sencera a l’Institut, i ha arribat a superar l'hora i mitja.  

“Això és molt emocionant”, explica l’Antoni, acompanyat de la seva família. Són les 12 del migdia i segueixen a la plaça dels Bous, malgrat que han votat a primera hora al Damià Campeny. Tenen al fill fent-hi de voluntari i gaudeixen de l’ambient. “L’organització és exemplar, i el voluntariat magnífic, malgrat que a Madrid no sembla que entenguin de què va això”, explica. Els voluntaris s’afanyen en mantenir-ho tot sota control, i inspeccionen la cua per convidar a la gent més gran a saltar-se-la i no haver d'esperar dempeus.“Però hi ha més d’un avi que ens diu que no, que ell la cua la fa igualment!”, explica un dels més de 300 mataronins que s’han mobilitzat avui a través del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Confusions amb les seus
Finalment, els voluntaris són clau perquè la jornada funcioni. Els qui avui treballen a l'Institut Thos i Codina es mostren satisfets: "Ens hem coordinat molt bé, tot s'ha muntat sense problemes i no hem rebut cap tipus de pressió". Les principals incidències són les de les persones que s’han equivocat de lloc de votació. "Alguns han fet una hora de cua aquí quan resulta que els tocava votar al Satorras", apunta el coordinador del Damià Campeny, Julio Martínez, que lamenta que “no s’hagi pogut fer la consulta amb el padró o amb el cens”. Escenes similars es viuen a l’institut Laia l’Arquera. “Han vingut persones empadronades al barri però que al seu DNI hi tenen adreces de Sant Feliu de Codines o de Bigues i Riells. O marxen allà o avui no podran votar”, explica en David Serra, coordinador del local de votació.

Als barris
A instituts com el Pla d’en Boet no hi ha tantes cues però el trànsit és constant. “En 10 minuts ho hem tingut fet”, explica la Lluïsa, acompanyada del seu marit i de la seva mare, de 91 anys.  “Hem vingut a exercir el nostre dret, perquè els catalans no som d’obeir, sinó de pactar”, assegura.  Al Thos i Codina tampoc paren d'arribar-hi persones. "Estic sorprès perquè en altres comicis no havia vist aquesta participació tan gran, la gent ha pres consciència i s'està movent", explica en Carles. "Visc el dia amb molta expectació, surti el que surti vull saber què pensa i volen els catalans", diu la Maria. "És una oportunitat per defensar els nostres drets, tant els que diuen que no com els que diuen que sí", apunta la Carme, qui creu que "tothom que estigui en contra de la independència també hauria de venir a votar i donar els seus motius". 

“He votat perquè estic més que farta que ens manipulin d’aquesta manera” explica l'Assumpció en sortir del Laia l'Arquera. Després de la doble suspensió per part del Tribunal Constitucional, la Consulta no refrendària s’ha convertit (o diluït, segons alguns) en un procés participatiu. Però a l’Assumpció, com a molts altres mataronins que s'han mobilitzat avui, això sembla que l'ha esperonada i tot. “Potser no és la consulta que hauríem volgut, però el sentiment és el mateix”. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive