Coronavirus, gent amb mascareta pel carrer. Foto: R.Gallofré
Coronavirus, gent amb mascareta pel carrer. Foto: R.Gallofré

Portar mascareta als espais públics serà obligatori a partir d'aquest dijous

S'han de dur al carrer i també en espais tancats a partir dels 6 anys si no es pot mantenir la distància

El govern espanyol ha publicat al BOE l'ordre sobre l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes, que s'implementa a partir d'aquest dijous dia 21. L'ordre concreta que se n'haurà de portar a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic "sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'almenys dos metres". L'objectiu, evitar la propagació del coronavirus ara que s'estan implementant les diverses fases del desconfinament.

L'obligatorietat es fixa a partir dels sis anys, tot i que se'n recomana l'ús entre els tres i els cinc. Queden fora d'aquesta obligatorietat les activitats en les quals, "per la pròpia naturalesa de les mateixes", resulti incompatible el seu ús, tot i que no concreta quines. L'ordre és vigent des de dijous i mentre duri l'estat d'alarma i les seves pròrrogues.

Tampoc estaran obligats a portar mascareta les persones que tinguin algun tipus de dificultat respiratòria que pugui veure's agreujada pel seu ús. No n'hauran de dur tampoc aquelles persones per a les quals estigui contraindicat per motius de salut, de discapacitat o dependència.

Qui, quan i com s'han d'utilitzar

 • La mesura entra en vigor aquest dijous, dia 21, als espais públics
 • Serà vigent mentre duri l'estat d'alarma i les seves pròrrogues
 • La mascareta s'ha de portar en espais públics tancats i oberts, quan no es puguin mantenir els dos metres de distància de seguretat
 • Els menors de 6 anys queden exclosos de la mesura
 • Tampoc hi estan obligats qui tinguin dificultats respiratòries ni qui ho tingui contraindicat per motius de salut, discapacitat o dependènciA

Dues mascaretes per persona i setmana a les farmàcies

Les farmàcies catalanes van ampliar des del passat dilluns dia 11 la dispensació de mascaretes a dues per setmana en la campanya amb el Departament de Salut. Així, cada persona pot accedir a dues mascaretes sanitàries de teixit de tres capes en una única dispensació i sota el criteri que hagin passat set dies des de la recollida anterior.

Si un usuari encara no ha recollit cap mascareta des de l'inici, la primera unitat és gratuïta, a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut). A partir de la segona unitat, té un cost de 0,76 euros per mascareta, el preu fixat pel Departament de Salut, sense beneficis per a la distribució ni les farmàcies. En qualsevol cas, s'ha de presentar la targeta sanitària ja que la dispensació és per recepta electrònica.

Un milió de mascaretes a Catalunya

Catalunya ha rebut en la darrera setmana prop d'un milió de mascaretes quirúrgiques que li ha enviat el govern estatal, a través d'un nou sistema de repartiment que combina la sol·licitud de quantitats concretes de les Comunitats Autònomes i el càlcul que fa el Ministeri de sanitat perquè mantinguin una reserva estratègica de, com a mínim, cinc setmanes de consum. En total, en la darrera setmana s'han enviat 9,6 milions d'unitats d'aquest producte sanitari a les diferents autonomies. De la mateixa manera, l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez comença a enviar aquest dimarts 1.109.000 guants de nitril, en aquest cas a petició “manifesta” dels governs autonòmics. En total s'enviaran 5.174.000 guants.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive