La policia pot fer desallotjaments preventius davant d'ocupacions perilloses. Foto: Ajuntament
La policia pot fer desallotjaments preventius davant d'ocupacions perilloses. Foto: Ajuntament

La Policia Local evita un 50% més d’ocupacions que fa un any a Mataró

L’Ajuntament estableix un nou protocol d’actuació que faculta a la Policia Local per fer desallotjaments preventius en cas de perill per a les persones

L’augment constatat del fenomen de les ocupacions de pisos i locals a Mataró ha comportat, també, més feina per a la Policia Local. Entre gener i maig del 2020 s’han resolt o evitat un total de 19 ocupacions, un 50 per cent més que en el mateix període de 2019. L’Ajuntament s’ha dotat d’un nou protocol per atendre el fenomen de les ocupacions, apostant per desallotjaments preventius en cas d’existència de perill per a les persones.

La Policia Local de Mataró va crear al maig de 2017 la Unitat de Convivència i Civisme, que des d’aleshores ha dedicat els seus esforços pràcticament de forma exclusiva a abordar possibles solucions per a ocupacions que generen conflictes de convivència a la ciutat.Només al mes de maig la unitat va fer 37 actuacions vinculades a ocupacions (21 al maig de 2019). Cal tenir en compte que les dades d’aquest any inclouen els mesos de confinament estricte per la crisi sanitària i per tant són difícilment comparables a les circumstàncies d’anys anteriors.

Pel que fa al 2019, la intervenció policial va poder evitar o resoldre 39 ocupacions. Entre gener i maig de 2020 s’han resolt o evitat 19 ocupacions, un 50% més que de gener a maig de 2019, quan es van resoldre o evitar 13 ocupacions

.
Nou protocol d’actuació

En les darreres intervencions davant d’ocupacions problemàtiques, l’Ajuntament ja ha començat a utilitzar un nou protocol d’actuació  que va més enllà de l’elaboració d’informes i notificacions a parts interessades al que es limitava fins fa poc el paper de l’administració local, juntament amb la mediació.

L’objectiu del nou protocol és dotar de més eines a l’Ajuntament com el trasllat d’informació a tots els serveis municipals que siguin susceptibles d’intervenir per possibles riscos per a les persones davant irregularitats o danys que afectin la solidesa estructural de l’immoble, l’habitabilitat o per temes de salubritat. En aquests casos es podrà procedir al desallotjament preventiu, com ja es va fer la setmana passada en un immoble.

L’Ajuntament també treballa des de l’àmbit de l’acció comunitària i els serveis a la ciutadania les problemàtiques de vulnerabilitat i risc d’exclusió social relacionades amb aquests casos, coordinant les actuacions policials amb altres serveis municipals.

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive