El Ple de juny va ratificar el canvi de representant de l'Ajuntament de Mataró en el Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró (el Museu Bassat). La mesura ha comportat, per decisió del govern municipal, el cessament del crític d'art mataroní Pere Pascual. Quelcom que el propi Pascual, a través de les xarxes socials, atribueix a "la discrepància absoluta" per part del regidor de Cultura i primer tinent d'Alcalde, Quim Fernàndez.
"Li donem les gràcies pel temps al Consorci i totes les aportacions que ha fet" (Quim Fernàndez)
Els partits de l'oposició van demanar explicacions al Ple sobre les acusacions de Pascual, però Fernàndez es va limitar a dir que aprofitava per "donar-li les gràcies pel temps que ha estat en el consorci i per les aportacions que ha fet". Tant sols ERC va votar a favor de la mesura mentre que la resta de formacions es van abstenir. "Mereixem una explicació més plausible després de tants anys de Pascual en el món de l'art", va dir Esteve Martínez (ICV). "La mesura va molt més enllà dels motius que se'ns han explicat", va constatar Jose Manuel López.
Al consorci des del 2011
Pascual sempre s'ha mostrat bel·ligerant i crític amb Cultura de l'Ajuntament, especialment pel seu paper en el foment de les arts plàstiques de la ciutat. Això no li va impedir ser nomenat com a representant del consistori al Consorci del Museu Bassat, com a persona de reconegut prestigi, l'any 2011, i ser renovat com a tal el 2015. Ara ha estat substituït per Lourdes Cirlot i Ramon Prujà, dos noms que van rebre el vist-i-plau del Ple i que el propi Pascual defensa com a bones opcions.
Més de 40 anys donant suport a l'art mataroní
Pere Pascual acumula més de 40 anys exercint de crític d'art a Mataró, tasca que mai ha realitzat professionalment, quelcom que encara fa més important la seva dedicació a les arts plàstiques de la ciutat. Una passió que va heretar del seu pare, Pere Pascual Clopés, així com la seva firma, PIC. Tres lletres que ha estampat en una llarga llista de mitjans locals, des del Diari de Mataró, on hi va començar a col·laborar l'any 1975, fins a Capgròs, a més de Cadena 13, Ràdio Mataró, Televisió de Mataró i m1t. En aquests dos darrers canals ha arribat a sumar més de 30 anys com a conductor un programa d'art setmanal, Espai d'Art, pel qual han passat sense excepció tots els grans creadors de Mataró i el Maresme.
La seva dedicació a l'art de la ciutat ha estat absoluta, com a crític i com a promotor de projectes, sempre desinteressadament
La dedicació de Pascual a l'art i als artistes de Mataró i del Maresme, però, ha anat molt més enllà de les crítiques, sempre respectades i més d'un cop temudes, que ha anat publicant de manera puntual durant tantes dècades a tots aquests diaris i al seu blog, o a la divulgació que n'ha fet a través de la ràdio i la televisió. El mataroní ha estat al darrere d'una infinitat de projectes artístic, ja fos com a cara visible o bé donant-hi suport amb els seus contactes, coneixements i documentació acumulada al llarg dels anys.
Ha publicat centenars de crítiques i articles a mitjans com Capgròs, Diaride Mataró o Ràdio Mataró
Una bona prova d'això va ser l'exposició Tempus Fugit, una retrospectiva amb els millors artistes mataronins comissariada pel propi Pascual l'any 2015, que es va convertir en una de les més visitades a la història de la Nau Gaudí. Pascual també ha estat un home clau en la programació d'exposicions de l'Espai Capgròs en els seus 15 anys, donant veu als creadors novells i consagrats del territori. La seva mà també és present en una de les grans cites artístiques de la ciutat, la Biennal Torres Garcia, que Pascual va ajudar a configurar i que aquest 2017 celebra la seva 7a edició.
Comentaris