El Consorci de Tractament de Residus del Maresme ha iniciat un estudi per mitigar l'acció dels olors que genera la planta de tractament de residus que gestiona a Mataró. Es tracta d'una iniciativa que vol fer seguiment, control i vigilància sobre l'impacte odorífer del Centre, que realitza una empresa especialitzada i que analitzarà l'impacte de les olors a les zones properes a la planta de Mataró i d'Argentona.
S'estudiaran les olors des de diferents punts a l'entorn de la planta
L'empres Odournet duu a terme l'anàlisi des del mes de gener passat. Consisteix en estuduar les olors des de diferents punts establerts en el polígon industrial Les Hortes, el barri del Cros d’Argentona i l’entrada de la ciutat de Mataró; totes elles zones pròximes al Centre de Residus. Un grup de persones se situen en els diversos punts d’observació en diferents moments i hores del dia i de la nit durant tota la durada de l’estudi. Els resultats serviran per quantificar la freqüència d'hores d’olor exposades en els punts observats, i per caracteritzar quins són els focus emissors més rellevants de les instal·lacions del Centre. Està previst que l'estudi s'allargui durant tres anys, de cara a obtenir una lectura acurada i continuada sobre quina és l’exposició de les olors en els diferents punts de la malla per poder emprendre actuacions que mitiguin la possible afectació.
Des del Consorci destaquen que treballen en aquesta línia des de l'any 2009, i que durant els últims anys s'han aplicat mesures per pal·liar l’acció de les olors com la col·locació de neutralitzadors d’olors, la reparació de les portes d’accés dels vehicles a les naus o la substitució dels conductes d’acer inoxidable per plàstic de polietilè per eliminar les fuites causades per la corrosió. A més, també es va substituir el substrat per on passen els cabals d’aire aspirats de les diferents naus per desodoritzar-los abans que surtin per la xemeneia. També es va fer una millora en el sistema d’aspiració de la nau de bioestabilització aeròbia, on la matèria orgànica passa per un procés biològic.
Les males olors provinents de la planta han estat motiu de queixa dels veïns dels municipis de l'entorn. Un dels casos que va generar més molèsties es va produir l'any 2018, quan els residents de diversos barris de Mataró, sobretot del Pla d'en Boet, van expressar les seves queixes per la pudor que han de suportar, especialment a primera hora del matí i de la tarda. Una pudor que els veïns descriuen com olor fort a brossa i que es va fer molt constant durant els mesos de maig i juny, provocant que es dugués a terme un estudi a càrrec d'una empresa independent. Des del Consorci van insistir que aquell episodi no es devia a cap incidència seva.
Comentaris (8)