La planta de tractament de residus de Mataró i el Maresme
Notícies relacionades
La planta de tractament de residus de Mataró i el Maresme

La planta de residus de Mataró redueix les pudors amb una solució innovadora

La introducció d'òxids de ferro en el procés de tractament de la matèria orgànica ha reduït en un 80% la presència del principal causant de males olors

La planta de tractament de residus del Maresme, situada al terme municipal de Mataró ha reduït notablement les seves pudors, segons assegura Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme que gestiona les instal·lacions. L'organisme constata que s'ha començat a aplicar amb bons resultats una solució innovadora per reduir aquest impacte odorífer.

En un comunicat, Maresme Circular explica que s'estan introduint òxids de ferro naturals als digestors de la nau de biometanització. Això permet disminuir l’àcid sulfhídric (H2S) –el major causant de les males olors– de la matèria orgànica en descomposició. D’aquesta manera, segons destaquen des de l'organisme, s’ha aconseguit una reducció del 80% de concentració d’H2S des que s’han incorporat els òxids de ferro; passant dels 2.000-3.000 ppm el 2022 als 400-500 ppm registrats actualment. A banda, s'aplicarà un sistema de desodorització a la nau de biometanització, quelcom que reduirà encara més la intensitat de les olors. 

Les pudors provinents de la planta de tractament de residus tenen origen en les prop de 100.000 tones de matèria orgànica de la fracció resta del Maresme i Vallès Oriental que s'hi tracten. Es fa amb un procés de digestió anaeròbia que les transforma en biogàs, duran tel qual la matèria orgànica genera àcid sulfhídric. Es tracta d'un gas incolor i inflamable, que amb la seva característica olor d'ous podrits és el principal causant de les pudors que genera la planta i que es percep a les seves immediacions. 

L’òxid de ferro que s'hi està aplicant és un compost del mineral del ferro provinent de mines de Terol que reacciona amb l’àcid sulfhídric i el neutralitza.  Es tracta d'un producte natural que no és tòxic ni tampoc corrosiu i que ajuda a augmentar la producció de biogàs. El cost de la solució és de 40.000€ corresponents a l’adquisició d’un sistema de dosificació automàtic dels òxids de ferro i de 75.000€ anuals en concepte de les 160 tones d’òxids de ferro que s’estima que es necessitaran cada any.

Maresme Circular també ha posat en marxa una prova pilot d’un sistema de desodorització a la nau de biometanització, que consisteix en un agent inhibodor d'olors compost d'essències vegetals naturals i de síntesi. Aquestes dues mesures formen part del pla d’acció que Maresme Circular està implementant amb la voluntat de minimitzar l’impacte odorífer del Centre a curt termini i se sumen a altres actuacions portades a terme com la millora dels tancaments i dels sistemes de ventilació de la nau de biometanització.

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive