Un pis turístic al carrer del Sac. Fotos: R. Gallofré
Un pis turístic al carrer del Sac. Fotos: R. Gallofré

Pisos mataronins perquè els turistes hi trobin una llar

El testimoni de tres propietaris de pisos turístics a Mataró, un fenomen en expansió a la ciutat

Tres propietaris de pisos turístics a Mataró expliquen el motiu que els va dur a endinsar-se en aquest món, els beneficis que n’extreuen, la feina i els problemes que els comporta i el tipus de turistes que reben. Tots coincideixen en apuntar el potencial turístic que té Mataró per la seva proximitat a Barcelona sense les aglomeracions de la capital. 

Una casa tranquil·la a tocar del mar

 

La Núria Cusachs i el seu germà van convertir un habitatge del carrer del Sac en pis turístic després de males experiències amb el lloguer tradicional. Fins ara els ha anat com la seda.

pis núria 2

La Núria Cusachs i el seu germà van heretar una casa al carrer del Sac, un carreró per a vianants i sense sortida al barri de l’Havana. Un lloc tranquil i amb cert encant que van decidir posar-la a lloguer, però l’experiència “no va ser gens bona” amb els llogaters, lamenta Cusachs. Va ser llavors quan van optar per provar el lloguer turístic. “Nosaltres mateixos quan viatgem no ens agrada anar d’hotels, preferim allotjar-nos en cases on d’alguna manera també experimentes com es viu a cada lloc”, recorda. Van remodelar la casa sencera, esmerçant-se en fer-la ben confortable i equipada. Una terrassa molt agradable i amb vistes, quadres pintats pel seu germà, llibres dedicats a Mataró a les prestatgeries, tot de mapes, fulletons i targetes de bars i restaurants... Ideal perquè el visitant se senti ben còmode.

“Posar la casa a lloguer turístic és cert que dona rèdits però comporta molta feina, despeses i dedicació”

Dos anys després, n’estan molt satisfets. “Nosaltres des del primer moment ho volíem 100% legalitzat”, explica Cusachs. Quelcom que no preocupa pas a tots els propietaris d’aquesta mena d’habitatges. “En coneixem que no ho tenen regularitzat, que prefereixen pagar la multa corresponent perquè el marge de benefici els segueix sent molt profitós. Això a nosaltres no ens agrada”, lamenta la mataronina, que vol allunyar-se d’aquesta imatge especulativa. “Nosaltres només tenim una caseta, i posar-la a lloguer turístic és cert que dona rèdits però comporta molta feina, despeses i dedicació”, diu. Per exemple, respondre a totes les consultes que fan els hostes o persones interessades en el lloguer, estar disponibles per a qualsevol necessitat, tenir sempre l’apartament a punt i impecable per quan aquests arribin, adequar-se a la normativa o fer front a despeses com el servei de brossa comercial. “És cert que tens un marge de benefici més gran, però també molta feina afegida”, assegura. Quelcom que a ella tampoc li suposa un inconvenient real. “És agradable poder i intercanviar experiències amb gent d’arreu del món”.

Durant aquests dos anys han tingut hostes d’arreu del planeta que queden molt satisfets amb la destinació que han escollit. “Solen triar Mataró per la seva proximitat a Barcelona i perquè busquen un lloc tranquil, però un cop descobreixen la ciutat, els entusiasma, resol. Acaben encantats amb l’oferta gastronòmica, amb els mercats, amb la platja, amb els passeigs pel casc antic, amb la calma que s’hi respira, i en especial si la seva estada coincideix amb festes com Sant Jordi o Les Santes. “Et fan mirar la teva pròpia ciutat amb uns altres ulls”, constata.

Una oportunitat de negoci

Marc Rovira, empresari del sector hoteler, gestiona un total de nou pisos turístics a Mataró, amb clients que venen a la ciutat per lleure però també per feina

pis marc rovira 1

En Marc Rovira treballa en el sector hoteler, i des d’aquí va endinsar-se en la gestió de pisos turístics. “Aquest és el meu projecte personal, hi vaig veure una oportunitat al Maresme”, explica. Actualment gestiona 9 pisos ubicats a Mataró, tres dels quals propietat seva i els altres sis com a gestor de propietats de tercers. “Els pisos turístics tenen un doble valor important: el marge de rendibilitat, que és elevat, i que hi tens accés en qualsevol moment que el puguis necessitar”, relata Rovira. Si el propietari el reclama perquè, per exemple, hi vol tornar a viure o el vol cedir a un familiar, no ha d’esperar a que acabi un contracte de lloguer més llarg. 
Rovira considera que es viu un ‘boom’ de pisos turístics a Mataró i el Maresme.

“El nombre de pisos turístics a la ciutat ja és excessiu, però s’acabarà autoregulant”

Diu que el nombre actual és  “excessiu” i que el mercat s’acabarà autoregulant  “Avui s’omplen, però a Mataró i al Maresme tenim un turisme molt estacional, en temporada baixa cal experiència per saber trobar turistes”, relata. Per a l’empresari del sector hoteler, la gestió d’aquests apartaments requereix un “know how” que no tothom té. “Cal treballar-t’ho per aconseguir que et vingui turisme de negocis, però aquest existeix i és una oportunitat”, constata. Rovira afirma que equipaments com l’Hospital de Mataró atreuen professionals d’arreu que s’allotgen en els apartaments que ell gestiona, o també aficionats del motor que busquen un lloc proper al Circuit de Catalunya. La majoria dels seus clients, afirma, són francesos, arriben a Mataró en cotxe i ho fan amb coneixement del territori, ja que sovint és el seu segon viatge a la zona. “Ja han estat a Barcelona i ara volen tornar-hi però busquen un lloc més tranquil i sense aglomeracions”, relata. I les impressions que s’enduen de la ciutat, segons ell, són molt bones. “Mataró té molt de valor, nosaltres hem viscut sempre d’esquenes al turisme, però per exemple tenim una platja fantàstica i uns bars sobre la mateixa sorra increïbles”. 

Un apartament funcional que per la seva ubicació, ha permès a molts turistes conèixer Mataró. Aquest és el cas del pis turístic d’en David Martí, al carrer Enric Prat de la Riba. “Per coses de la vida, vaig posar a llogar algunes habitacions del meu pis, i quan vaig veure que la cosa funcionava, vaig pensar en llogar l’apartament que tenia al pis de dalt”. Dit i fet, quan el llogater va marxar, en David va preparar el pis en qüestió, el va donar d’alta amb la llicència pertinent i el va començar a fer servir de pis turístic. Han passat tres anys amb un rendiment per a ell interessant: “Durant l’estiu es nota molt, a l’hivern la davallada de la demanda el cost de mantenir l’habitatge fa que no tinguis gaire benefici, sí que té més rendiment que un lloguer”.

Un apartament per conèixer Mataró

En David, per circumstàncies de la vida, va començar a llogar habitacions de casa seva i finalment va provar amb un apartament. Ja fa tres anys que el té disponible.

pis David 2

Tal i com explica, la majoria de turistes que agafen el pis a Mataró ho fan per la seva “proximitat amb Barcelona”. “N’hi ha que tenen en compte la platja i acaben visitant altres llocs, però en general la sensació és que venen per Barcelona i acaben descobrint Mataró”, relata.  En el fons, Barcelona és el veritable reclam per als pisos turístics de Mataró i el seu propi anuncia apunta en aquesta direcció: ‘A prop de Barcelona i del Circuit de Catalunya’. “Competim en preu, la veritat és aquesta; tinc un apartament molt funcional i agrada per les condicions, no per la gran quantitat d’extres que potser tenen d’altres”, expressa. I la ubicació, a ulls dels estrangers, és que és una zona propera a Barcelona. 

Com que Prat de la Riba no està a prop de l’estació, molts estrangers troben agradable la ciutat de Mataró quan l’han de creuar per arribar al tren. “La demanda està creixent, però hi ha més oferta que abans”, afegeix.  Un altre dels reclams és el Circuit de Catalunya, tot i que “no tenim transport públic directe”. Molts turistes, com els francesos, venen amb el seu propi cotxe. D’altres, com els anglesos, explica, ho tenen més complicat si no lloguen un vehicle abans.  

 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive