L’ocupació de llits d’UCI per pacients Covid a l’Hospital de Mataró baixa del 50%. Foto: CSdM
L’ocupació de llits d’UCI per pacients Covid a l’Hospital de Mataró baixa del 50%. Foto: CSdM

El pic de pressió hospitalària de la segona onada, al febrer

Salut treballa en dos escenaris i en tots dos l’alta pressió hospitalària sobretot a efectes d’UCI implicarà alterar la resta de serveis assistencials

Venen setmanes dures, amb cada cop més ingressats i més llits d’UCI ocupats per malalts de Covid-19. El Departament de Salut ha elaborat un informe que dibuixa dos escenaris de l'evolució de l'epidèmia i que mou el pic de màxima pressió assistencial. En cap dels dos, però, es té en compte que es pugui accelerar la velocitat de propagació per efecte de la nova soca britànica. En el primer dels casos Salut preveu arribar al pic a les UCI el 4 de febrer, amb 640 pacients, mentre que en el segon escenari el pic seria el 10 de febrer amb 850 pacients.

Segons l'informe, el primer escenari implicaria que es mantingués una Rt estable al voltant d'1,15 fins que facin efecte les mesures en vigor, fet que passaria entre una i dues setmanes més tard. Això permetria una reducció de l'Rt fins a 0,9, que tornaria a pujar fins a 1 aproximadament després de la reobertura prevista pel 18 de gener.

En aquest escenari s'arribaria al pic de nous casos diaris entorn el 20 de gener, amb 4.500 o 5.000 casos al dia. Es calcula que el 14 de febrer hi hauria uns 3.000 casos per dia laborable i uns 610 pacients a la UCI. Hi hauria una davallada "molt lenta" dels nous casos i dels pacients ingressats.

Segon escenari, una mica més tard

En el segon escenari s'acceleraria el creixement temporal com a conseqüència de Cap d'Any, fins a una Rt estable d'1,3 mentre no fan efecte les noves mesures. Les mesures acabarien portant a una davallada fins al 0,9 i la reobertura provocaria un retorn de la Rt fins a 1, com en el primer escenari. En aquest cas, el pic de nous casos diaris seria el 20 de febrer, amb uns 6.000 casos al dia, i el pic d'ocupació de les UCI seria el 10 de febrer amb uns 850 pacients. Les projeccions apunten que el 14 de febrer hi hauria uns 4.500 o 5.000 casos per dia laborable i uns 840 pacients a les UCI.

Un sol mort per Covid a l’Hospital de Mataró en una setmana. Foto: R.Gallofré

Covid a l’Hospital de Mataró en una setmana. Foto: R.Gallofré

Els hospitals desprogramaran amb tota seguretat

El Departament recorda que a partir dels 400 llits d'UCI ocupats ja es comença a "condicionar" l'activitat assistencial i es poden donar desprogramacions. A partir dels 500 llits la desprogramació és "generalitzada" atenent a criteris clínics i a partir dels 650 pot arribar a afectar processos urgents. D'altra banda, l'Agència de Salut Pública estima que amb més de 3.000 contagis al dia és "molt difícil" fer un traçat detallat de totes els cadenes de contagis.

A l'informe Salut també apunta que els prediccions epidèmiques i de pressió assistencial "fan poc probable" que hi pugui haver mesures que suposin una desescalada "molt significativa" de la situació actual. Amb tot, també remarquen que no es pot descartar una eventual acceleració de la velocitat de propagació, ja sigui per la soca britànica, per les baixes temperatures o per la impossibilitat de tallar les cadenes de contagi.

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que a un es vista "no és gens fàcil" fer prediccions i ha recordat que tots els experts assenyalen que es pot començar a preveure el camí de l'epidèmia amb 10 dies d'antelació. Amb tot, ha assegurat que "tant si estem millor com pitjor" la incidència de la transmissió i la pressió assistencial continuarà sent "alta" perquè no hi haurà hagut prou temps perquè baixi.

L'informe ha estat elaborat pel Computaciona Biology and Complex Systems Research Group (BIOCOMSC) en col·laboració amb l'AQuAS i el SISAP (ICS).

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive