Toni Rodon

Pescadors i peixeters mataronins critiquen els motius de la vaga

Els pescadors amb embarcacions petites anuncien contramobilitzacions i les peixateries comencen a tancar

Són les cinc de la tarda i el pesquer Auto està amarrat, com cada dia a aquesta hora, al Port de Mataró. Malgrat tot, dimecres, dia 26, no és un dia normal. El propietari d'aquest pesquer, Víctor Céspedes, recull juntament amb sis companys més les xarxes i les arregla; enlloc d'estar venent el peix que s'ha capturat durant el dia. La vaga convocada per les confraries catalanes ara fa una setmana ha deixat amarrades sine die a les petites embarcacions que operen des del port mataroní. “Venim a arreglar petites coses i, perquè no dir-ho, a passar l'estona”, diu Céspedes.

“Ens han imposat la vaga, nosaltres volem sortir. Ens ha molestat molt aquesta convocatòria”, explica el propietari d' Auto. L'aturada i les accions de bloqueig al port de Barcelona van afectar des d'un principi a les embarcacions d'arrossegament i a les de gran mida, però no a les barques petites. Va ser el passat divendres, dia 21, quan uns piquets vinguts de Tarragona van obligar als pescadors mataronins a no sortir del seu amarratge i a quedar-se en terra ferma. Els pescadors denuncien la brutalitat de les seves accions: “Eren piquets pagats perquè van amenaçar en cremar les barques. Això un pescador de tota la vida no ho diria mai”, afirma Céspedes.

El sector pesquer d'arreu de l'Estat reclama pagar el gasoil a trenta cèntims pel litre, mentre que el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació només proposa 39 cèntims per litre. Precisament en aquells instants, començava una llarga reunió entre els representants de les confraries i Elena Espinosa, la ministra del ram. Tot i les contundents accions a diversos ports catalans per defensar les posicions dels pescadors, no tot el sector està d'acord amb els motius o les mesures de pressió. “Estem d'acord en ser solidaris uns dies, però no tants. A la petita embarcació el preu del cru no li afecta de forma preocupant. Demanem que ens deixin sortir”, reclama Pere Tomàs, que amb el seu Xaloc porta pops, sèpies i bonítol a diversos restaurants de la ciutat.

De fet, els pescadors de petites barques han anunciat que si no es desbloqueja la situació, es reuniran per iniciar mobilitzacions de contraprotesta.

Les peixateries de Mataró, buides o tancades
“Demà haurem de tancar perquè ja no tenim res a oferir”, diu Lluís Basses i Anna Gómez des de la peixateria Viu Mar de la Ronda O'Donell. “Tancarem de forma indefinida en breu”, assegura Domingo Martínez des de Peixateria Biada. Moltes de les peixateries mataronines han tancat o ho faran en breu a causa de l'escassetat de peix que ha provocat la vaga de pescadors. És el cas d'aquestes dues peixateries que han decidit obrir aquesta setmana –molt poques ho han fet- gràcies a les compres de Mercabarna, del nord d'Espanya i del peix d'Arenys i Mataró. Malgrat que afirmen que el 90% de les peixateries de Mataró romanen tancades, els clients han disminuït de forma important tot i que no s'ha produït una alça dels preus.

Les raons de la convocatòria, però, no convencen als peixaters. “No estic d'acord amb l'aturada. Si tot depengués de la gasolina, nosaltres també faríem vaga”, afirma Martínez. Seguint aquesta línia, Basses és més contundent: “Els pescadors reclamen deu milions d'euros de subvenció. T'imagines qui treballaria per més de setze milions de pessetes l'any sense fer res?”. El mar, diuen, va ser font de vida. En els últims dies, però, estar sent font de discòrdia.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive