perfil
perfil

Periodisme entès com a compromís

Retrat Escrit: Teresa Carreras, periodista.

Ningú de la seva família és periodista ni mai ha tingut res a veure amb l’ofici.Teresa Carreras no sap d’on li ve la dèria pe aquesta professió però no dubta a dir que és vocacional. La mataronina va començar a la premsa escrita, va passar a la ràdio i d’allà va arribar a Televisió Espanyola, on ha passat 25 anys de la seva llarga trajectòria professional. Cap d’Informatius de TVE a Catalunya durant 4 anys, i especialista en temes europeus després de ser enviada com a corresponsal a Brussel·les durant 10 anys.

“Els anys a Brusel·les vanser una època fantàstica, on vaig veure la realitat d’una manera diferent”

“Va ser una dècada fantàstica, és un enriquiment personal molt important on veus la realitat que ens toca cobrir d’una manera molt diferent”, explica. Ara, però, ja fa 6 anys que un expedient a RTVE la va prejubilar. Malgrat això, continua treballant i participa en diferents projectes relacionats amb la professió, a més d’impartir classes a la UAB. “Ens trobem amb una universitat amb molts doctors que tenen poc contacte amb el món pràctic, i amb una professió amb molts joves sense experiència de les persones de les quals cediran el pas”. 

Com vas començar en l’ofici?
Des dels últims anys de la vida de Franco vaig treballar per democratitzar la professió. A Mataró vam crear un grup de premsa on ens trobàvem cada dia per posar en comú les notícies que trobàvem i les veníem als diaris de Barcelona. Cadascú de nosaltres feia de corresponsal d’un diari. Després de la premsa escrita vaig passara treballar a Ràdio 4, on vaig estar uns 7 anys, i finalment a TVE, on hi he passat 25 anys.

Què fas actualment?
Entre altres projectes, sóc la directora de la Independent, una agència de notícies online amb visió de gènere. Com la meva realitat més immediata és Europa,estic intentant és construir una xarxa de periodistes i comunicadores amb aquesta visió a nivell europeu.  

Com veus el periodisme d’avui dia?
Li falta accés a fonts directes i pròpies, cosa que crec que és molt important. El jovent té molt potencial, parla molts idiomes i està ben format però falta iniciativa per plantejar un tema d’una manera diferent al que són les fonts oficials. Per altra banda, ara es confon periodisme i comunicació. Ens pensem que per tuitejar un debat polític ja som periodistes, i no. El periodisme per a mi és: tenir un tema, trobar fonts que t’ho expliquin, contrastar aquest tema i publicar-ho. 

Malgrat tot, ets optimista??
Sí. El periodisme té unes expectatives molt bones malgrat que viu un moment confús i convuls. Hi ha molt bons periodistes, tenim noves eines i hem de trobar de quina manera aquest món ens pot ajudar a fer-ho millor.

 Com veus la Unió Europea?
Em fa vergonya ser europea. No entenc que la UE amb 500 milions de persones no pugui admetre a casa seva els refugiats que vénen d’una guerra. I el tema del ‘Brexit’ fa por perquè tenim ara mateix una Europa blava i conservadora. Si surt el “sí” serà un terratrèmol econòmic per a tots. El Regne Unit absorbeix el 6,2% de les exportacions catalanes, ens aporta el 20% de turistes i és el quart inversor a Catalunya. 


 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive