El Centre d'Innovació Tecnològica i Desenvolupament Empresarial de Mataró i Maresme (Cetemmsa) ha desenvolupat uns prototips de roba equipada amb una tecnologia capaç de controlar aparells MP3 o telèfons mòbils. Cetemmsa ha posat a disposició de les empreses del sector tèxtil els seus tècnics i el laboratori de recerca i desenvolupament per tal d'adaptar aquesta tecnologia als productes tèxtils. El sistema consisteix en instal·lar unes tecles tèxtils a la roba que permetran controlar qualsevol aparell que càpiga a la butxaca.
El responsable de recerca i desenvolupament de Cetemmsa, Pau Vidal, ha explicat que ja hi ha moltes empreses interessades per aquesta tecnologia. Concretament, dues d'aquestes empreses ja estan treballant en alguns prototips concrets. Vidal confia que a l'estiu pugui sortir alguna peça amb aquesta tecnologia. Segons Vidal, per aplicar aquesta tecnologia cal treballar colze amb colze amb els departament de disseny de les empreses, ja que d'alguna manera s'han de dissimular les tecles. Això limita també l'aplicació de la tecnologia a la roba esportiva: No m'imagino una americana amb triangles per reproduir l'MP3, ha dit.
La confecció de peces de roba amb aquest sistema serà més lent i més car, ja que hi haurà una part del procés de producció que haurà de ser manual, segons explica Vidal. Al principi es faran petites sèries i, per això, la peça de roba amb el sistema de reproducció d'MP3 pot tenir un increment d'uns 60 euros sobre el preu habitual.
En referència a l'aplicació d'aquesta tecnologia al telèfon mòbil, Vidal ha explicat que el preu augmentarà. A més, ha puntualitzat que en cap cas la roba portarà inclòs l'aparell. Qui compri una jaqueta amb aquest sistema haurà de configurar el seu propi aparell, i en el cas del telèfon mòbil aquest haurà de tenir la tecnologia inalàmbrica Bluetooth', explica.
Innovacions mundials
Tot i les limitacions, Cetemmsa ha aconseguit portar una de les últimes innovacions mundials en els productes tèxtils, coneguts amb el nom de Smartclothes. Vidal ha explicat que aquestes peces no es poden trobar a qualsevol botiga del món i només algunes grans marques americanes o alemanyes les venen per internet. Finalment, Vidal ha comentat que la imaginació no s'acaba amb les peces de roba, sinó que qualsevol producte tèxtil pot incorporar un sistema com el de les jaquetes amb MP3: En el futur també podrem instal·lar unes tecles tèxtils en una cortina perquè s'obri i es tanqui sola, ha exemplificat.
Comentaris