El contracte de recollida de brossa i neteja és “el més important que fa l’Ajuntament de Mataró”, en paraules de la regidora de Via Pública, Núria Calpe. Té una dotació de 7,5 milions d’euros anuals, una durada de 8 anys i repercuteix en alguns dels àmbits més sensibles i que generen més queixes per part de la ciutadania, com són les escombraries i l’aspecte de carrers i places. El mes de juny de 2014 finalitza la concessió actual (adjudicada a FCC) i s’ha de redactar un nou plec de condicions per adjudicar els serveis. L’Ajuntament vol que els ciutadans s’impliquin en aquest procés, assenyalant quins són els punts forts i febles actuals d’aquest servei de cara a millorar-lo i fer-lo el màxim de rendible.
“Volem detectar les problemàtiques del servei actual, en col·laboració amb tota la població, per comptar amb la informació més ajustada a la realitat possible”, ha destacat aquest dilluns Calpe, en la presentació del procés participatiu per al nou contracte de recollida de brossa i neteja. Aquest procés el conduirà l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, un consorci públic especialitzat en aquest àmbit. Calpe ha destacat que h haurà una base irrenunciable: ”Millorar l’eficàcia en una conjuntura de crisi econòmica, sense retallar pressupost”. L'Agència rebrà 92.000 euros per articular tot aquest procés participatiu, 73.000 dels quals aportats pel consistori
Les fases del procés participatiu
El procés participatiu es vehicula a través de la web mataroneta.cat En ella es demana als ciutadans que s’omplin fitxes on s’exposa què funciona malament en el servei de recollida de la brossa i de la neteja viària de la zona, si és possible acompanyat d’una fotografia. A més, se celebraran reunions amb associacions i agents clau als diferents barris de la ciutat, i es faran recorreguts fotogràfics a peu organitzats per diverses entitats.
A finals de novembre es presentarà el diagnòstic dels serveis a cada zona de Mataró, i es faran reunions per debatre les possibles solucions als problemes detectats. A partir d’aquest seguit d’aportacions, es redactarà el nou plec de condicions tècniques per adjudicar el servei.
-
La neteja de Mataró, en xifres
- Més de 7 milions d’euros en despesa (2012)
- 1938 contenidors
- 17 vehicles de recollida
- 185,5 km de carrers per escombrar
- 112 treballadors en el servei
-
Comentaris