Recreació de Can Marfà reconvertit en museu d'història de la ciutat
Recreació de Can Marfà reconvertit en museu d'història de la ciutat

Vern Bueno

Part del futur museu de Can Marfà es podrà visitar a partir del 2010

L'equipament, un gran museu dedicat a la història de la ciutat, es completarà d'aquí a dues legislatures

Sis grans àmbits temàtics que mostraran la història, la vida i les tradicions de Mataró, repartits en 11.000 m2, i amb un pressupost de 13 milions d'euros. Aquestes són les principals xifres del projecte inicial del Museu de Can Marfà, que no es podrà començar a visitar fins l'any 2010, quan s'obrirà al públic el primer dels sis àmbits, i que no es completarà d'aquí a dues legislatures, aproximadament l'any 2014. Així ho han explicat avui, dia 22, el president del Patronat Municipal de Cultura (PMC), Jaume Graupera, i la regidora d'Obres, Montserrat López, durant la presentació dels estudis museològic i museogràfic del futur equipament, i l'estudi d'usos previs del projecte de rehabilitació arquitectònica del conjunt l'antiga fàbrica tèxtil de Can Marfà.

El museu ocuparà les dues naus de tres plantes que formen Can Marfà, edifici inclòs en el catàleg municipal del Patrimoni Arquitectònic, i un edifici annex de nova construcció. Cada planta estarà destinada a un àmbit temàtic de la història de Mataró, que en sumen un total de sis: la construcció de la ciutat des de l'època romana fins l'actualitat; la seva gent (famílies, classes socials i personatges històrics de la ciutat), el transport i les relacions de Mataró amb seu entorn i el món, incloses les expedicions dels indians Amèrica; l'evolució de la vida quotidiana; els mites, les creences i les tradicions mataronines; l'evolució del comfort i els sistems de producció; i, finalment, l'àmbit dedicat al gènere de punt, un reconeixement a la importància de Mataró com a capital de la producció tèxtil. Per omplir tots aquests àmbits de contingut, es traslladarà a l'equipament la col·lecció arqueològica, procedent de les excavacions ibèriques i romanes, la col·lecció de maquinària de gènere de punt de la Fundació Jaume Vilaseca, la col·lecció d'objectes del Museu de Mataró i la col•lecció d'història natural, que té entre altres elements l'esquelet de l'anomenada balena de Mataró

L'àmbit temàtic dedicat al gènere de punt se situarà a la planta baixa de la nau de majors proporcions de Can Marfà, acollirà el fons de la Fundació Jaume Vilasseca i serà el primer en inaugurar-se, amb data d'obertura prevista pel 2010. Jaume Graupera ha assenyalat que el museu al complet no es podrà visitar “fins d'aquí a dos mandats”, és a dir, als voltants de l'any 2014, deu anys després de què el Ple Municipal aprovés per unanimitat, l'abril de 2004, la instal·lació del museu del gènere de punt a Can Marfà. Ja fa més de 20 anys que la fàbrica va tancar les seves portes i que l'Ajuntament va adquirir l'edifici. En tot aquest temps, segons ha explicat Jaume Graupera, hi ha hagut “altres prioritats” que la de rehabilitar l'espai per convertir-lo en museu, tot i que ha assegurat que “acabarem tenint el museu que la ciutat es mereix”. Graupera ha definit el projecte com “un museu del segle XXI” i com “un reclam pel turisme cultural i industrial”.

Restauració de Can Marfà
La fàbrica tèxtil de Can Marfà ha de ser part integrant del museu i un dels seus grans atractius. En aquesta premissa es basa el projecte de restauració de la fàbrica i el seu entorn. L'actuació consistirà en la rehabilitació de les dues naus de la fàbrica, que es mantindran diàfanes perquè els visitants del museu puguin admirar-les tal i com eren en origen. Tot i que la nau es troba en bon estat, no compleix cap de les normatives actuals en matèria de seguretat i incendis, un fet que centrarà bona part dels esforços de rehabilitació.

A més d'enderrocar la tanca que rodeja l'edifici, per tal de generar un nou espai públic, es construiran dues noves places, una a la cantonada del Camí Ral amb el carrer Jordi Joan, on hi haurà l'entrada principal al recinte museístic, i l'altre a la part posterior, al carrer Colón. Al costat de la primera plaça s'hi construirà un edifici que servirà d'accés al museu, amb un vestíbul, recepció, una cafeteria i un espai multiusos. “Plantegem aquest edifici com una construcció el més transparent possible, que no interfereixi en la singularitat de les naus”, ha especificat Montserrat López. A més, es construirà un edifici annex, que servirà de magatzem pel propi museu.

El què s'ha presentat avui és un pla inicial subjecte a canvis, ja que encara s'ha de redactar el projecte executiu, que estarà acabat la primavera de 2007. Es preveu que les obres de rehabilitació de la nau no s'iniciïn fins a finals del mateix any. Els estudis per a la elaboració del projecte han anat a càrrec de Baena-Casamor Arquitectes, en coordinació amb el Taller de projectes de patrimoni i museologia de la UB (dirigit per Joan Santacana). A partir d'ara agafen el relleu el Servei d'Obres de l'Ajuntament i el PMC. D'altra banda, caldrà buscar nous espais per a Televisió de Mataró i les diverses entitats que tenen seu actualment a l'antiga fàbrica tèxtil, com l'escola d'Adults de Can Marfà.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive