Només cal tenir el cabell fosc i la pell morena per tenir problemes per viatjar en el que en diem món lliure. El president d'Amnistia Internacional a Catalunya, Pep Parés, va fer ahir una crítica directa a la política del terror durant la presentació del darrer informe d'Amnistia Internacional a Can Palauet. Es tracta d'un dels temes principals del document i Parés no va tenir inconvenient en assenyalar alguns dels culpables: Els EUA estan fomentant la confrontació amb la seva política de por contra els àrabs. Segons Amnistia, actualment s'estan aprovant lleis que fa uns anys serien impensables en pro de la seguretat dels països: El que importa és la seguretat humana, no la nacional. Parés va criticar durament els governs opressors i va declarar que només es pot guanyar un combat si defenses unes idees millors que les que pretens combatre.
Un altre dels factors de desestabilització del món actual que analitza l'informe és el mercat d'armes. Els EUA es nega a la regulació del comerç d'armes amb un Tractat Internacional i hem de fer pressió perquè els milers de milions d'euros que els països del tercer món es gasten en armament es podrien invertir en sanitat i escoles. . En aquest sentit, també es va mostrar preocupat per la proliferació de les armes Taser que propicien descàrregues elèctriques: Haurien d'estar prohibides fins que hi hagi un estudi clar sobre els efectes. Tot i que el govern d'Espanya no permet l'ús d'aquest tipus d'armes, AI denuncia que ja formen part de l'armament policial en algunes comunitats autònomes com Canàries, València i Catalunya, concretament es va referir a la policia de Blanes. Parés també va donar algunes xifres sobre altres temes: 144 Estats han rectificat la tortura i el 2007 la pena de mort ha disminuït, seguint la tendència dels anys anteriors. Per contra, cent països, pressionats pels EUA, han signat un tractat d'impunitat per a ciutadans nord-americans.
Violència de gènere
Amnistia Internacional també denuncia en el seu informe la tracta d'éssers humans que actualment té al voltant de dos milions de persones al món presoneres de la prostitució i l'esclavatge. Actualment hi ha 137 països receptors i 127 emissors. La misèria extrema i l'emigració faciliten aquesta situació, va afegir Parés. Tot i que 185 països hagin ratificat la Convenció per a l'eliminació de tota forma de violència contra la Dona, els EUA es va queixar el president- no ho han fet. Entre els actes contra la dona comesos internacionalment, destaca la crema de més de dues-centes escoles a Afganistan on s'impartien classes a noies. Respectem les religions fins allà on elles respecten els drets humans, va afegir. De la mateixa manera va apuntar que l'organització no estava en contra d'Israel però si de la prohibició d'assentaments, de la intervenció de carreteres i dels 500 km de mur, el 80% del qual estan en territori Palestí.
AI, 40 anys fent el corcó
Pep Parés va comparar Amnistia Internacional com el corcó que sempre busca les infraccions dels drets humans. Parés va recordar la independència de l'organització respecte qualsevol Estat o institució i que la seva tasca és intangibles, venem conceptes. La seva força recau en la pressió als governs per tal de fer-los complir els acords internacionals signats, i gran part de l'èxit és resultat de la difusió i del suport ciutadà: quan es vulneren els drets d'un presoner en alguna presó del món i el responsable rep centenars de cartes que li demanen un tracte digne, la situació d'aquest presoner canvia. I és que segons Amnistia, la defensa dels drets humans són les úniques eines per a un futur sostenible.
La presentació de l'informe, a càrrec de Josep M. Puig, d'AI a Mataró, va formar part de les jornades de reflexió sobre La situació actual al Pròxim Orient, organitzades conjuntament amb Justícia i Pau del Maresme, FAVM i el Grup Tercer Món.
Comentaris