R. Radó

Pantalla Oberta valora la relació entre les noves tecnologies i les ciutats

CRÒNICA: El programa de TV Mataró debat sobre les noves tecnologies

Durant prop de dues hores el programa Pantalla Oberta ha tractat la relació entre els avenços tecnològics i la vida de les persones en les ciutats contemporànies. D'aquesta manera, el programa de Televisió de Mataró s'ha sumat un any més a la Setmana de les Noves Tecnologies per a tothom, analitzant els avanços tecnològics previstos i la modificació d'hàbits informacionals del ciutadà. Els convidats del debat han estat persones vinculades a diferents àmbits culturals de la ciutat: el productor i realitzador audiovisual Joan Carles Martorell, el cooperador i llibreter Xavier Vilert, el dissenyador de moda Carlos López, el director de TecnoCampus Mataró, Jordi Marin, la coreògrafa i directora de la companyia de dansa Trànsit, Maria Rovira, i el professor d'Innovació a Esade Marcos Gómez.

La gran novetat pel que fa a l'estructura del debat ha estat la inauguració del xat de TV Mataró. D'aquesta manera, els espectadors que ho han desitjat han pogut expressar les seves opinions sobre el tema del debat a través de la pàgina web de la cadena. Aquestes impressions s'han pogut anar veient al llarg de tot el programa a la part inferior de la pantalla de televisió.

En una primera part del programa, els cinc contertulians han explicat els canvis que el seu sector específic ha experimentat els últims anys degut a la implantació de les noves tecnologies. Martorell, autor del primer curtmetratge multimèdia d'Europa, titulat Nits Blanques, ha comparat la transformació del cinema degut a la revolució tecnològica amb el canvi patit en la música a partir de la implantació de la polifonia. Vilert, per la seva banda, ha celebrat la major proximitat entre autor i lector que permeten les noves tecnologies, a la vegada que lamentava que hagin fet possible la creació de “productes infectes amb una imatge tecnològica”. López ha apostat perquè el tèxtil mataroní trobi gràcies a les tecnologies un “fet diferenciador” que li permeti competir amb les indústries estrangeres més barates, mentre que Rovira, que s'ha declarat just una iniciada en aquest món, ha parlat de com el “món fascinant” de les noves tecnologies s'ha implantat en els espectacles de dansa actuals. Jordi Marin, al seu torn, ja descrit el projecte de TecnoCampus Mataró i ha aprofitat l'ocasió per a fer un balanç positiu de la primera part de la Setmana, tant pel que fa a públic assistent com a qualitat dels actes. Per últim, Gómez ha definit innovació no només com quelcom nou, sinó també que l'originalitat del producte correspongui a l'empresa que el comercialitza. Segons el professor universitari, el que haurien de fer les empreses és aprendre dels millors, a través de “copiar, però també assimilar allò que es copia i arribar a millorar-ho”.

En l'altra gran part del debat, dedicada als canvis que poden experimentar les ciutats a causa de les noves tecnologies, tots cinc convidats han coincidit a valorar aquestes com un repte, amb moltes potencialitats, però també riscos. Joan Carles Martorell ho ha definit com l'obertura “d'una etapa molt interessant”. Tant Maria Rovira com Carlos López han apostat perquè cada ciutat trobi coses que la diferenciïn de les altres, en un moment en què els avenços en diferents camps amenacesde fer-les totes cada cop més semblants. Jordi Marin, per la seva banda, ha desitjat que les noves tecnologies permetin recuperar el model tradicional i mediterrani de la ciutat enfront del model de ciutat americana. El model que es vol és, segons Marcos Gómez, un que faci possible que tothom “pugui anar des del lloc on viu fins a la feina a peu”. Arcadi Vilert ha recordat la tradició proletària i obrera de Mataró i ha fet un paral·lelisme entre les xarxes cooperativistes i autogestionàries de la ciutat amb les xarxes de les noves tecnologies. Vilert s'ha mostrat esperançat que aquestes dues xarxes puguin “caminar agafades de les mans”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive