Carta del lector: “Són quatre pedres...”
Carta del lector: “Són quatre pedres...”

Moviment Educatiu del Maresme

L'oportunitat d'aprendre la llengua d'on vius, un dret que t'enriqueix, un deure que cohesiona

En aquesta carta, el Moviment Educatiu del Maresme posa en valor les classes de llengua catalana oral que s'imparteixen voluntàriament a 18 escoles de Mataró

A 18 escoles de Mataró, al llarg del curs, es fan sessions de llengua oral per a persones que viuen a Mataró i tenen interès en aprendre la nostra llengua. La majoria són mares i algun pare que són d’altres països i volen entendre i parlar la llengua que els fills i filles aprenen a l’escola. 

Les persones que fan les classes són voluntàries, motivades per compartir els seus coneixements lingüístics i per promoure l’ús i l’estima per la nostra llengua, amb l’acompanyament de recursos i estratègies per part del Moviment Educatiu del Maresme. 

Aquest contacte és enriquidor per a ambdues parts, els aprenents a més de perdre la por a parlar el català, també coneixen més d’a prop els costums i el que es fa a l’escola des de la participació i la confiança. Per al voluntariat, més enllà de l’esforç que suposa la preparació i dedicació setmanal, és una manera de guanyar coneixement d’altres realitats i de persones.  Així es va teixint cohesió i un model de ciutat que supera estereotips i apropa al veïnatge. 

L’aprenentatge d’una llengua sempre és una riquesa i les persones nouvingudes a Catalunya l’aprendran més ràpidament si se’ls parla en català. 
Aquest esforç i aquesta il·lusió compartida, per anar bé, s’hauria de reflectir en tots els àmbits de la societat, però lamentablement, us podem  assegurar que no és així. En moltes situacions, si veiem algú amb trets orientals, fesomies que ens semblen africanes o faccions llatines, sense ni adonar-nos-en, ens surt parlar-los en castellà.  

Com és que ho fem? Si són persones que acaben d’arribar no saben cap de les dues llengües i si la primera que senten és el català, veuran que és la llengua comuna de la ciutat. Algunes persones nouvingudes ens manifesten que gairebé no poden parlar amb ningú en català perquè tothom s’hi adreça en castellà. 

Per què ho fem? Per facilitar la comunicació? Per què pensem que així ens entendran més?

Aquí us compartim unes quantes idees que poden afavorir l’ús, la motivació i l’aprenentatge  del  català:

1-    La primera llengua de contacte, la que fem servir per adreçar-nos, d’entrada serà el català. 
2-    La salutació, acompanyada d’un somriure, és la clau per començar....
3-    Continuar parlant poc a poc, acompanyant el missatge amb gestos és la clau perquè ens entenguem.  
4-    Els rètols de les botigues.
5-    Les instruccions, a dalt i en lletra grossa, en català i després en totes les llengües que calgui. 
6-    La llengua de l’administració, sanitat, escoles, serveis en general, prioritàriament en català. Si cal traducció, es fa quan la persona a qui ens adrecem no ens entengui. (Ens podem portar moltes sorpreses)
7-    Valorar l’esforç dels nous parlants i encoratjar-los a continuar expressant-se en català. 

 Si poc a poc anem canviant els nostres hàbits i incorporem el català en totes les situacions comunicatives, n’augmentarem l’ús i el convertirem en la llengua comuna. 

Moltes gràcies als que ho feu possible!!!

Moviment Educatiu del Maresme
Febrer de 2024

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive