Una olivera al Parc Central de Mataró ja honora a Allende
Una olivera al Parc Central de Mataró ja honora a Allende

Cugat Comas

Una olivera al Parc Central de Mataró ja honora a Allende

L’homenatge al president xilè mort en el cap d’estat feixista de fa 50 anys protagonitza el matí de la Diada

El president de Xile Salvador Allende, mort en el cop d’estat militar feixista de Pinochet l’11 de setembre de 1973, ja té un espai memorial a Mataró. És al Parc Central, a la plaça de la música i ben a la vora del podi que evoca les antigues instal·lacions atlètiques del Laietana que hi van precedir l’actual pulmó verd de la ciutat. Mataró honora a Allende amb una olivera que es va plantar a primera hora de dilluns, Diada Nacional, coincidint amb el 50è aniversari exacte del cop d’estat i la mort d’Allende.

Amb un acte molt senzill i davant de prop d’un centenar de persones, la plantada de l’olivera va ser el moment culminant a nivell simbòlic de l’homenatge de Mataró a Allende, que diferents entitats i grups polítics havien demanat. La música del cantautor Víctor Jara, assassinat en la repressió militar d’aquelles jornades a l’estadi nacional de Santiago de Xile, va ser present a l’acte interpretada pel local Genís Mayola. L’alcalde, regidors i assistents van poder ajudar amb una palada de terra a acabar de plantar l’olivera.

  • L'olivera ha esdevingut un símbol profund de la pau i la reconciliació a través de les èpoques. 
  • La seva icona persisteix com a recordatori constant de la necessitat de la pau i la reconciliació en un món sovint afligit per les divisions i les tensions.

En el decurs de l’acte, Pablo Morales en nom del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, va llegir un manifest en el que recordava com “quan Pinochet va fer el cop d’estat, que va comptar amb la participació criminal de la CIA, van dir que per fi enterraven al president i a la democràcia a dos metres sota terra. Van posar fi a la vida del legítim president Salvador Allende i van instaurar una dictadura militar repressiva que consta com una gran taca negra a la història del país i de la humanitat”.

Un moment de l'acte

Un moment de l'acte


                
Referent de dignitat i contra el feixisme

En el mateix text s’evocava com “el cas d’Allende, tants anys després, representa un referent absolut de dignitat i és una mostra extraordinària de la ignomínia del feixisme i de la complicitat de les doctrines neoliberals amb aquest règim monstruós”.

Segons el manifest “des d’avui, a Mataró, hi haurà per fi un espai on es podrà recordar i honrar, d’ara endavant, la memòria i la tasca del president Salvador Allende. Aquí, als jardins del nou Parc Central, una placa commemorativa, juntament amb una bella Olivera, reivindiquen i recorden a la ciutadania de Mataró la lliçó que Allende va donar-nos per la història i l’encomiable objectiu pel qual lluitava, que era un socialisme democràtic que treballés per les classes treballadores de Xile i del món”.

Pablo Morales llegint el manifest

Pablo Morales llegint el manifest

 

Comentaris (1)

Charles Bronson Fa 8 dies
Mejor haber plantado un pino.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive