Maresme Circular és un dels principals generadors d’energies renovables a Catalunya
Maresme Circular ha sol·licitat una subvenció a la Diputació de Barcelona per ampliar la coberta fotovoltaica del Centre Integral de Valorització de Residus Sòlids Urbans del Maresme. La instal·lació sumarà 477kWh/any als 328kWh/any actuals, fet que permetrà doblar la producció d’energia solar actual. L’electricitat produïda serà per a l’autoconsum del centre.
El Centre Integral engloba la incineradora, però també la planta de recuperació de residus (aquells residus provinents del contenidor gris que sí que es poden reciclar) i la planta de generació de compost i biogàs a partir de l’orgànica provinent del contenidor gris. El projecte d’ampliació, que té un pressupost de 402.126 euros, preveu instal·lar 928 mòduls que junt amb els 1.700 existents, conformaran la coberta fotovoltaica més gran de Mataró i el Maresme. Maresme Circular és un dels principals generadors d’energies renovables a Catalunya i un referent per la diversitat de fonts amb les quals genera energia a les seves instal·lacions.
100.000 megawatts hora d’energia elèctrica cada any
El Centre Integral de Valorització de Residus de lMaresme produeix més de 100.000 megawatts hora d’energia elèctrica cada any a través de tres fonts: la valorització energètica dels residus que no es poden reciclar, el procés de tractament biològic de digestió anaeròbia per a la generació de biogàs i la coberta fotovoltaica que ara es vol ampliar.
Actualment, dos terceres parts d’aquests 100.000 megawatts hora d’energia produïda són distribuïdes a la xarxa elèctrica, subministrant electricitat a unes 30.000 llars.
Maresme Circular contribueix així a fer front a la crisi d’emergència climàtica, evitant la utilització de combustibles fòssils pel funcionament de les seves instal·lacions i caminant cap a una gestió de les matèries i residus més sostenible.
L'aposta de la Diputació
El programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona té com a objectiu impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i dels costos energètics locals. Les inversions són relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.
Al Maresme, subvencionarà amb més de 7,4 milions d’euros projectes climàtics de gran impacte. L’execució d’aquestes actuacions comportarà un estalvi d’emissions de CO2 de més de 2.600 tones i una reducció de l’import de la factura energètica dels ajuntaments de més de 2 milions d’euros anuals. El programa ha rebut un total de 34 sol·licituds de municipis maresmencs, de les quals el 76% són per a projectes fotovoltaics; l’11,76%, per a biomassa i el 26,47%, per a enllumenat públic.
Comentaris