Usuaris de la Biblioteca Antoni Comas en la nova normalitat. Foto: R.Gallofré
Usuaris de la Biblioteca Antoni Comas en la nova normalitat. Foto: R.Gallofré

Nova normalitat amb un objectiu: la represa econòmica

El final de les limitacions d’aforament ha d’esperonar l’economia local i reactivar totes les àrees de consum amb l'entrada a la nova normalitat

Durant tot el confinament es va parlar de nova normalitat com l’estadi finalista al que s’arribaria després de l’emergència sanitària, en espera d’un tractament o vacuna que derroti la Covid-19 per sempre. A la pràctica, però, el que va entrar en vigor només 24 hores després del canvi de la fase 2 per la fase 3 és el que la Generalitat va batejar com “fase de represa”. El nom no sempre fa la cosa i més enllà de nomenclatura, Mataró i tot el país entren ja, després de Sant Joan, en un nou temps en el qual la reactivació econòmica és el gran objectiu en paral·lel a la contingència del virus, sempre amenaçador de retornar.

El diccionari diu que la represa és “l’acció de reprendre, de continuar una cosa interrompuda”. Precisament aquest és el propòsit màxim de la nova etapa, que la societat i el seu múscul econòmic tornin a rutllar. El que durant tot el període de confinament es definia com a “nova normalitat” ve a suposar que es permet tot però es mantenen com imperatius la distància social, la mascareta i les mesures higièniques en tot tipus d’activitats. Així decauen els percentatges d’aforament de negocis o espais i el Govern apel·la a la solidaritat, el sentit comú i la protecció per seguir evitant la propagació del virus. La fase de represa també és el torn d’un altra nom pel diccionari particular d’aquest any: autoresponsabilitat. 

Tots els sectors en boga

L’autoresponsabilitat és la nova màxima entre la ciutadania i entre comerços i empreses la gran aspiració és que la represa s’assembli al màxim a la normalitat manllevada per la pandèmia. Botigues, bars o restaurants veuen amb alleujament la flexibilització normativa i esperen que poc a poc la ciutadania recuperi confiança i hàbit de consum. Són casos de sectors que ja havien pogut obrir portes però per contra hi ha altres establiments que fins l’entrada en vigor de l’actual estadi han estat tancats. Entre aquests cal comptar hostaleria o gimnasos.

L’Hotel Atenea Port Mataró, per exemple, obre portes l’1 de juliol després que el restaurant s’hi anticipés alguns dies. El que va arribar a ser extensió hospitalària ha de ser un dels actius per una temporada turística en clau mataronina amb la incertesa com a punt de partida. Hi ha reobertures que es faran esperar més com per exemple els principals cinemes de la ciutat. Fonts de Mataró Parc confirmen que fins a mitjans de juliol no es podrà anar a Cinesa.

Un altre exemple de sector que esperava la nova etapa i quasi que ha acabat amb la cua entre cames és el de l’oci nocturn. El passat cap de setmana algunes de les principals discoteques van reobrir -amb mascareta obligatòria, entrades comprades prèviament i altres mesures- però dilluns la Generalitat va prohibir-hi el ball fins a nou avís, amb el conseqüent enuig de la patronal del sector. Les restriccions al ball són “un gerro d’aigua freda”, diuen des de FECALON, que consideren “inviable l’obertura”. A més, el sector avisa que la situació econòmica és “catastròfica” i la financera “està al límit”, i per això reclama “una línia d’ajuts reals”. A Mataró per exemple la sala Clap té decidit seguir tancada: “No obrirem fins a que no es pugui obrir amb pista de ball i amb el 50% d’aforament. Ens han comentat que podem arribar a fer festes privades, però de moment no ens surt a compte, explica un dels seus responsables Nil Moyano.

restaurant mascareta

Les normes de la fase de la represa

Espais a l’aire lliure: En els espais a l’aire lliure, la distància interpersonal de seguretat pot rebaixar-se si: es fa ús de mascareta, es fa un registre dels assistents o preassignació de localitats i si es regula la circulació per evitar aglomeracions en els creuaments i els punts de més freqüència.

Ús de mascaretes: És obligatori l’ús de mascareta per als ciutadans majors de sis anys a la via pública, espais a l’aire lliure i espais tancats oberts al públic sempre que no sigui possible mantenir una distància d’1,5 metres.També es manté l’obligatorietat de la mascareta en el transport tant privat -a excepció de membres d’una mateixa unitat de convivència- com públic.

Reunions familiars sense límit de números: Les reunions familiars i activitats socials no tenen cap límit concret de persones. Es podran fer de manera preferent amb les persones que mantenen un contacte molt habitual i evitant les altes concentracions de persones. Es considera aglomeració quan no es pot mantenir la distància física interpersonal de seguretat.

Sense aforaments limitats: Els locals no tenen un percentatge assignat: han de garantir una distància de seguretat equivalent a una superfície de 2,5 metres quadrats per persona. Als establiments d’hostaleria i restauració, el Govern demana que es fomenti la prereserva.

Espais tancats: Pel que fa als espais tancats, es fixa la necessitat de sectoritzar la zona, amb control d’accés i sortides independents. El nombre màxim de persones es limita a 1.000, que es pot doblar si hi ha localitats preassignades.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive