L'Ajuntament segueix batallant per evitar l'obertura de dos macroprostíbuls al polígon de Pla d'en Boet. El consistori ha donat ara resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar, el mes d'abril passat, una part de l'ordenança per regular els locals on es realitzen activitats de naturalesa sexual, aprovada el 2011. Aquell document obligava els promotors que ja tenien llicència a adaptar-se a la normativa amb caràcter retroactiu, si encara no tenien l'acta de control inicial de l'activitat. Amb aquesta disposició transitòria, l'Ajuntament pretenia que l'empresa promotora del principal macroprostíbul que es volia ubicar a la ciutat, Josep Maria Colomer Ribot SL, que ja tenia llicència, s'hagués d'acollir a la nova normativa, que de fet li impedia exercir l'activitat en sí.
El Ple de febrer va aprovar per unanimitat la modificació de l'ordenança municipal, per evitar que els prostíbuls obrissin portes a la ciutat emparat pel TSJC. El text modificat reprodueix ara textualment una part del Reglament d’Espectacles Públics i Activitats Recreatives de Catalunya, normativa de la Generalitat i per tant de rang superior, que diu: “Els establiments i espais oberts al públic que estiguin autoritzats a l’entrada en vigor d’aquest Reglament poden seguir en funcionament”.
Mantenir caràcter retroactiu
El que pretén el consistori és mantenir el seu objectiu inicial: que tan sols els establiments que ja tenien els permisos necessaris i ja estaven oberts al públic prèviament a l'entrada en vigor de la normativa, siguin els que no s'hagin d'adaptar a l'ordenança municipal. Per tant, amb l'ordenança vigent els promotors dels macroprostíbuls seguiran sense poder obrir l'establiment, ja que malgrat que en el seu moment se'ls va atorgar la llicència d'activitat, no tenen el document de posada en marxa. Contra l’acord de modificació inicial de l’ordenança, que el Ple va aprovar el passat setembre, es van presentar dos escrits de reclamació que han estat desestimats per l’Ajuntament.
A banda de la disposició anul·lada pel TSJC, el tribunal també va considerar que l'ordenança era excessivament restrictiva a l'hora de limitar la superfície de l'activitat a tan sols 500m2 i a situar en un 10% de la mateixa la superfície que podien ocupar les habitacions o reservats. A l'abril, quan es va conèixer la sentència, l'Ajuntament va reconèixer que l'ordenança era "especialment restrictiva" i que estava feta específicament per evitar l'obertura de grans prostíbuls a la ciutat.
-
Antecedents del cas
L'empresari Josep Maria Colomer Ribot tenia intenció d'obrir dos macroprostíbuls a la ciutat sota el nom de "Showgirls Chocolat Night Club". El problema radicava en que quan es va conèixer el cas, el febrer de 2011, un dels establiments Colomer Ribot ja disposa de llicència municipal per a un dels establiments, mentre que l’altra està en tramitació. L'Ajuntament va defensar que en el marc legal vigent no li deixava més remei que donar la llicència, i per això va començar a elaborar una nova ordenança. Els dos prostíbuls s'ubicarien al polígon de Les Hortes de Mataró, un de 30 habitacions i un altre de 50 habitacions, molt pròxims entre ells i amb uns 2.000 metres quadrats de superfície total. La qüestió va comportar una gran polèmica a la ciutat, que va durar molts mesos i que va portar a diversos canvis normatius, inclosos la nova ordenança, per restringir l'arribada d'aquests establiments.
-
Comentaris