Aquests dies intercanvien els darrers correus amb una professora Islandesa, i ja pensen en fer les maletes perquè el 24 de setembre volen cap a Moçambic. Què és el que connecta aquests dues illes tan remotes amb en Xavier Pallàs i l’Anna Bertran? El seu projecte KAW (Kids Around The World), que els portarà a viatjar durant nou mesos per Islàndia, Moçambic i 18 països més d'arreu del món. L'objectiu: estudiar i compartir com aprenen, viuen en família, juguen i se socialitzen els infants d'arreu del planeta. Una experiència que recopilaran per escrit i audiovisualment amb l'objectiu de transmetre-la als nens i nenes catalans. Ho faran en col•laboració amb el GEM, i també a través de la pàgina web del projecte.
“El nostre objectiu és transmetre els valors que existeixen entre les cultures infantils a nivell mundial” explica Pallàs. Empleat de Creu Roja a Mataró i viatger impenitent, dedicarà tot el curs 2015-2016, a l’aventura més gran de la seva vida. Tenen previst visitar països de tota mena i condició: des d’estats d’economia i societat punteres, com ara Estats Units, Austràlia o Islàndia, fins a països en vies de desenvolupament com Moçambic, Etiopia o Nepal, passant per territoris com l’Iran, molt diferents respecte als països occidentals però amb un nivell educatiu i cultural és molt més elevat del que segurament molta gent es pensa.
“Teníem clar que tot això ho volíem fer sense filtres, sense contactar amb els governs de cada país, perquè només ens ensenyarien allò que ells voldrien”, apunta Pallàs. Per això, han dedicat mesos i mesos a establir contactes a cada un dels països fins establir una gran xarxa de persones vinculades al món educatiu a totes les parades del viatge, tant de zones urbanes com de rurals, per poder-se endur una impressió dels dos ambients. En Xavier i l’Anna esperen poder allotjar-se a cases de famílies amb nens a cada un dels països. “No pas per estalviar-nos diners, si cal pagarem l’estança, però així podem viure amb ells, entendre el seu dia a dia molt millor”, apunta. No compten amb cap subvenció pública ni privada ("ni la volem", apunten) i per tant tot surt de la seva butxaca.
Tota la informació que recullin a les llars i a les escoles l’enregistraran en vídeo, amb entrevistes a infants, pares i professors, i també per escrit. Tot plegat conformarà un material que aniran actualitzant a la web del projecte i que també transmetran puntualment, cada setmana, a l’escola GEM de Mataró. Enguany el centre educatiu dedicarà una hora a la setmana a una assignatura optativa de 2n de Primària, anomenada “viatjant pel món”, que es basarà en tot el material que el projecte KAW anirà compilant durant el viatge i que transmetran als infants mataronins pràcticament en directe. "Si és possible, ens agradarà que els nens del GEM puguin interactuar amb els dels països que visitem".
Els responsables de KAW esperen en un futur trobar una font de finançament per poder editar tot el material i posar-lo a disposició del departament d'Ensenyament, perquè estigui disponible per a totes les escoles. "Al final de tot, el que volem mostrar és que la felicitat no radica només en una Playstation", resumeix en Xavier, disposat a fer patent que els infants d'arreu del món creixen, s'eduquen i viuen el seu dia a dia amb la família i els amics de maneres molt variades.
Sopar per recaptar fons
El proper 19 de setembre els promotors de KAW organitzen un sopar solidari al local dels Capgrossos per recaptar fons per al projecte. Comptarà amb diverses activitats com ara circ, pallassos i inflables, a partir de les 18.30h i fins a les 23h. Els diners recaptats serviran per pagar els costos de la comunicació des dels països on estiguin cap a Catalunya, especialment per atendre diversos compromisos amb mitjans de comunicació per publicitar el projecte.
-
- Viatjaran durant tot un curs per descobrir com viuen i aprenen infants de tot el món
- El projecte de l’ONG mataronina Kaw arribarà a una vintena de països
- Durant l’any mostraran als alumnes del GEM la realitat d’infants de tot el planeta
- Organitzen un sopar solidari el 19 de setembre per recaptar fons pel projecte
-
Comentaris