El Premi Iluro de monografia històrica és tota una institució a Mataró. Va néixer l’any 1959 i en el seu 50è aniversari va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2009 per l’estímul per als estudis d’investigació història sobre Mataró i el Maresme que representa. Però no sembla que el preuat guardó, creat per l’extinta Caixa Laietana i que avui institueix la Fundació Iluro, travessi el seu millor moment. A l’edició d’enguany tan sols s’hi ha presentat un treball.
El proper dimarts, dia 11 de novembre, la sala d’actes de la Fundació Iluro viurà la proclamació del veredicte de la 56ª edició. Però el jurat tan sols s’haurà hagut de llegir un únic original, que ha estat presentat amb el lema ‘Vivències’. El seu autor serà l’únic que optarà al premi dotat amb 4500 euros, si és que arriba al nivell exigit i el jurat no decideix declarar-lo desert.
El jurat, un any més, està format per noms de prestigi com els doctors Antoni Pladevall i Font, que el presideix; Josep Maria Fradera i Barceló (Universitat Pompeu Fabra); Joaquim Pera i Isern (Universitat Autònoma de Barcelona); Xavier Torres i Sans (Universitat de Girona); Àngels Soler i Llobet (Museu de Mataró); i Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro).
-
Sis títols l'any passat
L’any passat van ser un total de sis els treballs que es van disputar el Premi Iluro. Finalment la guardonada va ser Alexandra Capdveila amb el llibre Quan la terra promesa era al sud. La immigració francesa al Maresme als segles XVI i XVII, d’Alexandra Capdevila i Muntadas. L’accèssit va recaure en Jaume Brufau Prats per l’obra ‘De xerric a capità d’empresa. Memòries de Joan Brufau Cusidó ampliades pel seu fill’. Abans de la lectura del veredicte, el dimarts 11 es presentaran les dues obres guardonades el 2013.
El premi de la passada edició va ser atorgat a la barcelonina doctora en història Alexandra Capdevila i Muntades
Comentaris