Un treballador es fuma un cigarret al carrer
Un treballador es fuma un cigarret al carrer

Vern Bueno

‘Només els més agosarats s’han atrevit a prohibir fumar als seus bars’

El fum segueix present a la majoria de bars i restaurants de la ciutat a pesar de l'entrada en vigor de la nova llei contra el tabac.

Dues setmanes després de l'entrada en vigor de la Llei reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes de tabac, el passat 1 de gener, el fum de les cigarretes segueix present en la majoria de bars i restaurants de la ciutat. Segons dades del Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, es pot seguir fumant en el 82% dels bars i restaurants associats al gremi. Per als establiments de menys de 100m2, els propietaris dels quals poden triar si hi està permès o no fumar, “és com si la llei no s'hagués aplicat, perquè tot segueix gairebé igual”, explica el director del Gremi, Josep Lluís Martí.

La clau, segons Martí, és que tot i que inicialment s'havia anunciat que els menors de 16 anys no podrien entrar als establiments on es permetés fumar (fet que havia d'implicar que molts bars optessin per ser espais lliures de fum), finalment el Ministeri de Sanitat i Consum ha permès que hi puguin accedir en les mateixes condicions que abans. “S'entra en una contradicció flagrant, ja que els menors sí tenen prohibida l'entrada a les zones reservades per a fumadors als establiments majors de 100m2”, assegura Martí. En aquestes condicions, el director del gremi diu que “només els més agosarats” s'han atrevit a prohibir el tabac als seus establiments, “i tots ells s'ho prenen com una aventura plena d'incerteses”.

Refugi per a fumadors
“Si prohibeixo fumar al meu bar, tanco les portes en dos dies”, constata Maria Luisa Cárdenas, propietària de l'Innobar, un establiment on, segons ella, els treballadors busquen “un refugi” on prendre un cafè i fumar-se una cigarreta després d'una llarga jornada laboral sense tabac, i que a més els cap de setmana s'omple de joves que surten de festa. Cárdenas assegura que “des del passat 1 de gener la facturació de la màquina de tabac ha pujat”. La Sala Clap, paret per paret amb l'Innobar han optat per deixar lliure de fum el vestíbul i la sala gran soterrada i habilitar per a fumadors la terrassa i la sala de dalt. De moment, el primer cap de setmana de l'any van poder comprovar que la sala de baix “no es va omplir fins més tard del què és habitual, mentre que la de dalt va estar plena a rebentar tota la nit”, tal i com constata Sandra Solé, encarregada de sala. La diferència entre les dues sales era enorme; així ho assegura en Marçal Vaquer, cambrer del Clap: “El passat cap de setmana vaig treballar a la sala de baix i el canvi respecte a altres nits va ser espectacular, ja no em picaven els ulls, no se'm va carregar el pit, la roba no em feia pudor i fins i tot em vaig cansar menys”. Segons en Marçal, “els cambrers que són fumadors també prefereixen aquesta nova situació”.

Espais sense fum
Un dels establiments clàssics de la ciutat, la Granja Caralt, s'ha tret gairebé tot el fum de sobre; han reservat de manera provisional les tres taules de l'entrada per a fumadors, mentre que a les restants 24 han desaparegut els cendrers. “Creiem que la nostra clientela es mereix un local sense fum”, diu la Nati Martínez, copropietària del local. Segons ella, la mesura està tenint “una molt bona acceptació”, fins al punt que els clients habituals fumadors “prefereixen aguantar-se enlloc d'utilitzar les taules de l'entrada”. El fet de tenir molta rebosteria exposada i la gran presència d'infants entre la clientela els ha animat a fer de la Granja Caralt un local lliure de fum. Ben a prop, a la plaça de l'Ajuntament, el Café Latino és un altre dels pocs bars de Mataró on s'ha prohibit fumar. La Hanan Elmoudem, treballadora del local, diu que tant ella com els clients no fumadors estan “contentíssims” amb la mesura. No obstant, durant aquesta primera setmana ha observat com alguns clients marxen quan veuen que no es pot fumar i altres es prenen el cafè a velocitat rècord abans de tocar el dos amb la cigarreta a punt d'encendre. “Fins i tot he vist clients de tota la vida sortint d'altres bars”, assegura.

Incertesa
El restaurant Sangiovese, al carrer Sant Josep, té més de 100m2, així que s'hi ha hagut d'habilitar una sala per a fumadors. Les obres d'acondicionament (tancar la sala perquè el fum no arribi a la resta de dependències), encara resten pendents, i està per veure si les portaran a terme. El propietari de l'establiment, en Juan Arriaza, afirma que els fa “por” du a terme “una inversió molt forta” que al final no els serveixi de res davant un eventual enduriment de la llei. “Qui ens diu que d'aquí un o dos anys no es prohibeixi fumar a tots els recintes tancats? De quina utilitat ens seran les obres, llavors?” es pregunta Arriaza, molest per haver de fer obres al restaurant tant sols sis mesos després de la seva inauguració.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive