Tres projectes maresmencs que estan rebent assessorament al Cafè de Mar per convertir-se en cooperatives expliquen la seva experiència. Tots ells han nascut com a associació o com a projectes en temps de lleure i han crescut fins ocupar el 100% del temps dels seus promotors. A l'hora de fer el salt i constituir-se com a empresa, han optat per la fórmula cooperativa.
"Necessitem ser corresponsables, anar tots a l'una'
La Plataforma Blanc i Negre vol esdevenir cooperativa per divulga la història i la cultura a través d'activitats com el teatre
Plataforma Blanc i Negre es dedica a la divulgació històrica i cultural a través del teatre, la música, l'art i altres gèneres. Sota el lema "descobreix el teu passat per entendre el teu present" es va fundar l'any 2008 de la mà de Marcel Vilarós i Vanessa... com a associació sense ànim de lucre. "Com un hobby", expliquen, mentre estaven ficats en altres aventures professionals. Però el projecte va créixer i van veure viable dedicar-hi el 100% del temps, com una forma d'autoocupació. Va ser l'hora de constituir-se com a empresa. Fer-ho com a cooperativa no estava en principi entre les seves previsions. "De fet la majoria de gestors amb qui ho vam consultar ens ho desaconsellaven perquè era feixuc i contraproduent, tots ens animaven a ser una societat anònima o una societat limitada", expliquen. Però després d'assesorar-se al Cafè de Mar, s'han convençut de tot el contrari. "Per algun motiu tot el tema cooperatiu s'oculta, però venir aquí ens ha tret la bena dels ulls", constaten. Asseguren que no s'han convertit en "fanàtics del món cooperatiu" i que no tenen res en contra d'altres formes jurídiques d'empresa, però han trobat en l'economia social el model més adequat pel que volen fer. "En un sector com el nostre, el cultural, que està tan erosionat, no volem caure en la bretxa que les SL creen entre empresari i treballador, necessitem ser tots corresponsables per poder anar al 'una", resolen. Entraran al Cafè de Mar com a associació formada per dos socis, amb ganes d'instal·lar-se en el seu nou viver i amb l'objectiu de sortir-ne com a cooperativa amb més socis que els dos actuals. "El temps dirà", apunten.
"L'important no és ser formalment una cooperativa, sinó treballar amb valors cooperatius"
Clack, creadors en imatge, comunicació i cultura, es converteixen en cooperativa després de 15 anys de trajectòria
Clack es defineix com una xarxa de joves creadors en imatge, comunicació i cultura. Els mataronins Eloi Aymerich i Joan Salicrú van impulsar el projecte com una associació cultural sense ànim de lucre l'any 2001. Ara es troben immersos en el procés per convertir-se en una cooperativa, amb assessorament del Cafè de Mar, ja que el projecte ha crescut fins convertir-se en el modus vivendi d'ells dos i també de les dues altres persones que en seran sòcies, Georgina Altarriba i Ariadna Vàzquez. Entre la multitud de projectes que han tirat endavant, destaquen documentals recents com "Bon cop de falç", sobre la història d'Els Segadors, o 'Desmuntant Laietana', que es va poder veure al '30 Minuts'. Els impulsors de Clack han escollit aquesta forma jurídica perquè és la que més s'adequa a la manera com fins ara han funcionat. "Des de fa quatre o cinc anys ens hem acostumat a decidir les coses entre tots, de forma consensuada. Ha anat caient pel seu propi pes convertir-nos en cooperativa", explica Salicrú, que considera que l'important no és constituir-se formalment com a tal, sinó "incloure els valors cooperatius en la manera de treballar". Quelcom que feien fins ara i que continuaran aplicant com a empresa. "Hi ha moltes empreses, sobretot petites, que no s'ajusten a aquest model jurídic però que també treballen amb aquests valors", destaquen.
"Una cooperativa és la que millor representa la manera com hem treballat fins ara"
Els tres socis de B-Swim, que ofereix natació adaptada a tothom, han adoptat aquesta forma jurídica perquè treballen "en igualtat"
B-Swim és el projecte d'en Ricard, la Maria i en Guillem, que es mouen com peixos a l'aigua en el món de la natació. El seu objectiu és apropar-la a tota mena de col•lectius, amb la mirada posada especialment, però no només, en les persones amb discapacitat. "La natació s'adapta a tu", és el seu eslògan. Des de persones que han patit accidents o malalties i que necessiten fer rehabilitació fins a runners que busquen una activitat física complementària, passant per infants amb alguna minusvalia, esportistes amb discapacitat que es preparen per als Paralímpics de Rio o persones que, simplement, volen aprendre a nedar o millorar la seva tècnica.
Van iniciar aquesta activitat com un extra; la Maria és entrenadora del CN Mataró, en Ricard treballa a la Generalitat i en Guillem al sector bancari. "Però aviat va anar creixent i vam veure que això tenia futur per dedicar-hi el 100% del nostre temps" destaquen. Quan va arribar el torn de constituir-se com a empresa, van optar per la fórmula de la cooperativa. "És la que representa millor la manera com estàvem treballant fins ara, en termes d'igualtat i complementant-nos els uns als altres", expliquen. Gràcies a l'assessorament rebut al Cafè de Mar i també al Consell Comarcal ho han pogut tirar endavant, però no ha estat gens fàcil. "Muntar una cooperativa és una odissea", assenyalen, en referència a totes les traves que per desconeixement els han posat a Hisenda i Seguretat Social. I també des de les gestories i notaries. "Algunes no ens volien atendre perquè no saben res del tema, i el notari ens preguntava si estàvem del tot segurs del pas fins i tot en el moment de la firma". Malgrat tots els entrebancs, que els han portat a trigar més de quatre mesos en poder constituir la cooperativa B-Swim, estan convençuts d'haver escollit la fórmula correcta.
Els socis de Plataforma Blanc i Negre
Comentaris