"Ara ser pobre és delicte". Així s'ha expressat l'Associació de Veïns de Cerdanyola a través de Twitter arran de l'entrada en vigor de la nova Ordenança de Civisme i Convivència que acaba d'aprovar l'Ajuntament de Mataró. Amb aquest lament sarcàstic, l'entitat criticava que l'ordenança prohibís, en teoria, determinades conductes com ara la mendicitat.
La realitat, però, és que l'ordenança no prohibeix ni sanciona les persones que demanin almoïna a la via pública, segons especifiquen des de l'Ajuntament de Mataró, de cara a aclarir aquest extrem. Hi ha un règim sancionador previst, és cert, amb multes que van dels 100 als 450 euros. Però se centren exclusivament en aquells casos de mendicitat "amb actituds insistents, intrusives o agressives que dificultin la lliure mobilitat de la ciutadania".. A banda, l'ordenança també estableix que "queda expressament prohibida la pràctica de la mendicitat utilitzant menors".
o la prohibició de determinades conductes com la mendicitat o els grafits.
— AV de Cerdanyola - Mataró (@AVdeCerdanyola) May 31, 2023
Ara ser pobre es dilecte.
Molt progressista tot. https://t.co/6sZQwxMNGD
El regidor de Via Pública, Juan Carlos Jerez, assegura que la nova ordenança és "molt sensible amb els col·lectius vulnerables", com ara les persones pobres i víctimes de greu desigualtat social que es veuen obligades a demanar al carrer. "Amb col·lectius com aquest, com a principi general es preveu una intervenció mes social que no sancionadora, llevat de casos extrems".
"No té gaire sentit multar un captaire quan difícilment et podrà pagar la multa"
És a dir, que en cap cas s'aposta per multar els captaires, cosa que "d'entrada no tindria cap sentit perquè difícilment pagarien la multa", com diu el regidor, a no ser que les seves actituds vagin clarament en contra de la convivència ciutadana o siguin un problema de seguretat. Per aquest motiu, el règim sancionador s'ha "acotat a la mendicitat molt invasiva, com ara casos on es bloqueja el vianant al carrer, no se'l deixa entrar a un establiment, o bé quan s'utilitzen, pràctica que evidentment és il·legal.
Jerez destaca que el principi general de l'ordenança és "estimular el comportament solidari i empàtic amb les persones que necessitin ajuda, de cara a tenir una ciutat amable i acollidora especialment amb les persones vulnerables". En el cas d'aquests col·lectius, s'estableix que els agents de l'autoritat, com ara policia o funcionaris municipals, hagin d'informar aquestes persones en risc d'exclusió social sobre els diferents serveis disponibles per rebre suport
Comentaris (14)