Francesc Castanyer

"No cal que li digueu gratuïta"

L'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta presenta la realitat de publicacions locals i comarcals com un cas únic a Europa

La premsa gratuïta ha fet el pas definitiu per fer valer la seva posició de predomini en el mercat comunicatiu de Catalunya i especialment en els àmbits local i comarcal. Les Jornades Internacionals organitzades per l'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta entre el 25 i el 27 d'octubre al Fòrum de Barcelona han estat l'aparador en el qual la premsa catalana ha presentat la seva realitat i la seva projecció de futur davant d'editors, acadèmics, anunciants i periodistes d'arreu d'Espanya i del món. “Les Jornades han servit per enviar un missatge molt clar, que és que la premsa gratuïta local és un sector ‘emergent' i del qual ningú qüestiona el valor del seu contingut”, ha dit Mateu Ros, president de l'ACPG. “Un dels reptes de futur de la premsa gratuïta és ‘eliminar' la paraula gratuïta del darrere de premsa. L'excepció comença a ser pagar per la informació de qualitat”, ha afegit Ros a manera de conclusió.

Les Jornades, que van presentar més de trenta ponències i van congregar més de cent setanta congressistes d'Europa i Llatinoamèrica, van posar sobre la taula els problemes que condicionen el futur del sector com és la publicitat, la distribució, els mesuradors d'audiències, les vendes, el màrqueting, Internet i els continguts informatius, entre altres temes. Un dels debats estrella del programa va ser el que va reunir directors dels principals diaris de premsa gratuïta i de pagament a Catalunya. Els representants dels quatre grans diaris gratuïts de Barcelona -20 Minutos, Què, Metro i ADN- i els d'El Punt i El Periòdico per part dels rotatius de pagament, van coincidir a buscar complicitats per treballar de manera conjunta i a donar-se la mà per primera vegada per afrontar el futur. Tots ells van considerar que l'anomenada “crisi” de la premsa de pagament és anterior a l'explosió dels mitjans d'informació gratuïts i van destacar que poden conviure les dues opcions.

El Baròmetre com a solució
La creació del Baròmetre es presenta com una solució per a la premsa gratuïta per captar les campanyes publicitàries de les grans marques. La premsa comarcal i local registra unes audiències elevades i és l'escollida per molts empresaris regionals, però encara hi ha poques firmes importants que dissenyin les seves campanyes a través d'una xarxa de gratuïts. En una de les taules sobre el tema que van tenir lloc a les Jornades Internacionals i que va comptar amb la presència de les principals centrals de mitjans de Barcelona, el director del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, Lluís Tolosa, va explicar que les agències de planificació disposaran de la informació de més de mil mitjans de comunicació, entre els quals hi haurà tots els d'àmbit local i comarcal, fruit de les dades que oferirà el Baròmetre que se sumaran a les ofertes de l'EGM, l'OJD i Sofres. “Donarem més feina a les agències per la possibilitat de planificar localment”, va dir Tolosa.

Catalunya, un cas únic a Europa
L'edifici blau del Fòrum també va comptar amb la participació d'especialistes internacionals com el director del diari Clarin.com, Guillermo Culell; els promotors del diari gratuït AM New York, Donald Nizen i Rusell Pergament, o el professor del Departament de Comunicació de la Universitat d'Amsterdam, Piet Bakker. L'acadèmic holandès va dir que l'Estat espanyol és el mercat “més competitiu” pel que fa als gratuïts i que arreu d'Europa la circulació de diaris de pagament està en decadència. Bakker va apuntar que el “secret” de l'èxit de la premsa gratuïta és la publicitat, la reconversió econòmica i el fet que la premsa gratuïta “no genera sospita” i per tant, ser “gratuït” no vol dir una cosa “sense valor”. L'expert holandès va reconèixer que el cas de Catalunya pel que fa a premsa comarcal informativa és “únic a Europa” i va afegir que per descongestionar el sector dels gratuïts, aquests han “d'escoltar més els lectors i no tant els anunciants”.

Reconeixement institucional
La premsa gratuïta catalana va rebre el reconeixement institucional per part de la Generalitat de Catalunya. En el discurs inaugural de les Jornades, el secretari de Comunicació, Ramon Font, va afirmar que l'augment quantitatiu ha anat acompanyat d'un salt notable en la qualitat dels continguts en el sector. “La premsa gratuïta forma part del futur de la comunicació ‘al costat de' i no ‘de costat de' la premsa de pagament. En aquests temps de ‘crisi lectora', els gratuïts estan creant nous lectors”, va dir Font. El responsable de Comunicació va destacar que des del 2005 la premsa gratuïta ha tingut accés els ajuts públics pel que fa els projectes i el suport en l'edició en català. Durant el 2005 els ajuts van ser de 468.000 euros i en els deu primers mesos d'enguany s'han situat en els 900.000 euros. Per la seva part, Mateu Ros va reclamar que els ajuts públics de la premsa gratuïta s'equiparin amb els de la premsa de pagament. També l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va afirmar davant dels editors de gratuïts que la Ciutat Comtal no ha sabut entendre la importància d'aquest tipus de premsa i que és un treball que ara s'està fent amb l'objectiu d'integrar-la totalment en la vida de la ciutat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive