Una de les tortugues que també va néixer al Maresme, a Mataró, ara fa un mes.
Notícies relacionades
Una de les tortugues que també va néixer al Maresme, a Mataró, ara fa un mes.

Neix la primera tortuga del niu de la platja de Sant Simó

S'espera que durant les properes nits neixin les altres tortugues del mateix niu

Ha nascut la primera tortuga del niu que hi ha a la platja de Sant Simó, la primera d'aquest estiu a tota Catalunya. El 14 de juny una tortuga va arribar a la platja de Mataró per pondre ous. Es tractava d'una tortuga babaua, una espècia protegida que està en perill d'extinció. Va posar més d'un centenar d'ous, just davant del bar de platja El Xiringuitu. Gran part dels ous es van deixar al niu i altres es van portar al Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM). La Generalitat va activar un protocol de custòdia i des de llavors un equip de voluntaris coordinat per l'Ajuntament de Mataró ha vigilat el niu. 

Al voltant de les 6.30 h d'aquest matí de dilluns ha trencat la closca la primera tortuga i està previst que durant les properes nits- moment quan solen nèixer- ho vagin fent les altres. La primera tortuga ha estat atesa immediatament, l'han hidratat i l'han traslladat a la CRAM, al Baix Llobregat. Anna Casquet, tècnica del CRAM, explica que algunes de les tortugues que neixin niu de la platja de Mataró creixeran en captivitat per assegurar la seva supervivència i per monitoritzar-les quan s'alliberin al mar.

El naixement de les tortugues no estava previst fins d'aquí a 4 dies però l'onada de calor ha pogut ser la causant de l'acceleració de l'eclosió. 

La primera cria de tortuga de la platja de Mataró

La primera observació d’una posta d’ous d’una tortuga babaua a les costes catalanes data de 1970. Habitualment, però, aquesta espècie nidifica al Mediterrani Oriental. “Fa temps, que posessin ous a la península eren fets puntuals, però cada cop estem tenint més esdeveniments similars”, destaca Anna Casquet, biòloga del CRAM. La tortuga babaua sol nidificar, de maig a setembre, a la costa on va néixer, però aquest hàbit està canviant. Els motius encara no estan clars, però hi ha un parell d’hipòtesis. Per una banda el canvi climàtic, que està fent que amb les variacions de temperatura les tortugues busquin nous llocs que garanteixin les millors condicions per a la posta. Per l’altra, que els litorals cada cop tenen més presència humana de nit, quan les tortugues fan la nidificació, i per tant se n’acumulen més testimonis que en altres casos no s’havien detectat.

Seguiment i protecció del niu

Després de rebre un avís el 15 de juny a la nit, personal de la Generalitat es va desplaçar a la platja de Sant Simó de Mataró, al litoral metropolità català, on es va confirmar la posta d’una tortuga babaua. La vigilància es va fer imprescindible per evitar danys o possibles sostraccions i, per tant, es va activar el protocol de custòdia del niu.

El regidor de Serveis Centrals de l’Ajuntament de Mataró, Juan Carlos Jerez, ha explicat que, gràcies a la col·laboració de cinc entitats proteccionistes, “uns 200 voluntaris han fet torns de 3 hores cadascun durant les 24 hores, 7 dies a la setmana”. Tots els voluntaris han rebut, almenys, sessions de formació de 2 hores impartides per tècnics de la Generalitat i del CRAM per conèixer les mesures de protecció que s’havien de garantir al niu.

A més, a mesura que s’acostava el moment de la possible eclosió, alguns voluntaris han rebut una segona sessió de formació més específica per poder protegir els animals acabats de néixer.

D’altra banda, la Generalitat va col·locar sensors de temperatura al voltant del niu, a 40 centímetres de profunditat, per tal de conèixer l’evolució de les condicions i preveure el moment de l’eclosió o altres factors que poguessin afectar al seu desenvolupament.

El monitoreig forma part d’un projecte de recerca internacional, liderat per l’Estació Biològica de Doñana i l’Associació Herpetològica Espanyola, i en el qual participen també França, Còrsega, Sardenya, Algèria i el Marroc, per estudiar la viabilitat de les platges de la Mediterrània per a la nidificació de tortuga babaua. L’objectiu és obtenir dades interessants de cara a la gestió de nous casos de nidificació, fet que es preveu que anirà en augment les properes dècades.

Així, l’Ajuntament de Mataró ha coordinat la vigilància del niu, amb la implicació de voluntaris, entitats ambientals i seguretat privada. Jerez ha volgut posar en valor que “tot el que s’ha fet les darreres dècades en matèria de recuperació del medi ha funcionat” i ha possibilitat “que una tortuga hagi posat ous, i que estiguin naixent, en una platja on conviuen moltes realitats, com l’activitat econòmica i els seus usuaris”. “És una bona notícia que ens diu que tenim un medi natural en les condicions suficients perquè hi hagi vida”, s’ha congratulat el regidor.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive