El CUAP de Mataró (el nou CAP d’urgències situat a l’edifici dels especialistes) va negar l’atenció sanitària gratuïta a un jove per no disposar de documents en regla, quelcom que contradiu el que estableix la legislació catalana vigent. L’home es va presentar al CUAP amb dolors intensos i reiterats, i se’l va informar que li cobrarien 116 euros, proves diagnòstiques a part. L’Institut Català de la Salut ha admès l’error i ha demanat disculpes pel fet.
La situació es va produir el dilluns dia 19 de juliol, segons ha informat el Sindicat d’Habitatge de Mataró, que és l’entitat que ha denunciat el cas. Després d’una assemblea del sindicat, van dirigir-se al CUAP perquè una de les persones presents, un jove de 25 anys actualment sense els papers en regla i "en situació administrativa delicada", patia dolors des de feia una setmana.
Segons el seu relat, quan van exposar el cas al personal administratiu, informant-los que el jove no disposava de targeta sanitària ni de l’original del passaport (sí la fotocòpia), els treballadors els van informar que haurien de facturar l’atenció mèdica rebuda. En concret, els cobrarien 116 euros, sense incloure les proves diagnòstiques.
Tal i com denuncien des del sindicat, aquest fet contradiu la llei 9/2017 d’universalització de l’assistència sanitària, que inclou l’atenció en casos com els del jove que va acudir al CUAP. Malgrat que van intentar argumentar-ho al personal del centre, aquests van seguir negant-se a l’atenció, i van avisar que trucarien als Mossos d’Esquadra si seguien insistint. A l’endemà el sindicat va tornar a acompanyar el jove al centre mèdic, i finalment el van acabar atenent, insistint que ho feien de forma “excepcional”.
L'ICS admet l'error
L’Institut Català de la Salut ha reconegut a Capgros.com que es va produir una “manca de flexibilitat en l’aplicació de la normativa vigent en aquest cas”, i per tant admeten que es va cometre un error. Segons especifiquen des de l’ICS, quan una persona demana assistència en qualsevol dels seus centres, “sempre es posa l’atenció sanitària per davant de la situació administrativa personal”, ja que “la prioritat sempre és garantir la seguretat de la persona que requereix atenció”.
Salut constata que aquest fet no és impediment perquè es demani a la persona interessada que acrediti el seu dret a beneficiar-se dels serveis assistencials i tampoc perquè la informin de quin és el procediment que cal seguir segons la seva situació particular. Sigui com sigui, des de l’ICS assenyalen “una actitud d’acollida en el moment de l’admissió facilita la percepció per part de l’usuari d’accés a un servei públic i d’ambició universal”
Per tot plegat, l’ICS demana “sinceres disculpes pels fets, i per l’efecte de dissuasió que aquests van generar en el ciutadà a l’hora de rebre atenció”. A banda, informa que han emprès accions informatives, formatives i organitzatives per tal d’evitar que puguin succeir situacions com aquestes en el futur.
Comentaris (24)