-
-

capgros.com

Necessita millorar

La neteja dels carrers i la recollida de la brossa preocupen als mataronins, que troben la ciutat massa bruta

Els mataronins troben la ciutat cada cop més bruta. La neteja viària i la recollida de brossa genera preocupació entre els ciutadans. L’estat de deixadesa d’alguns carrers, els contenidors desbordats o rodejats d’escombraries, la presència de voluminosos envaint la via pública i les caques de gos concentren el major nombre de queixes. El govern municipal n’és conscient i ha engegat un procés de participació pública per detectar quins són els principals problemes en aquest àmbit i mirar de posar-hi solució. “És millorable, ens agradaria que Mataró estigués més neta”, reconeix la regidora de Via Pública, Núria Calpe.

L’objectiu del procés, criticat per l’oposició pel seu cost i externalització (73.000 euros per a l’Agència d’Ecologia Urbana), és recollir tota la informació possible i aplicar-la a la redacció del plec de condicions del nou contracte per a la gestió de la neteja de la via pública i la recollida de residus, que s’ha de concedir al 2014.  L’actual, dotat amb 7’5 milions d’euros anuals, està concedit a l’empresa FCC. S’han recollit més de 2000 fitxes de participació, la majoria al web www.mataroneta.cat, i també a les reunions amb entitats i associacions, als recorreguts fotogràfics a peu en grups reduïts, i als diferents punts informatius habilitats.

Les queixes recollides es concentren l’estat dels contenidors i de la neteja dels voltants dels mateixos, així com de la mala olor que desprenen. La presència de voluminosos a la via pública, i les caques i orines de gos també són causa de disconformitat. Es valora positivament  proximitat dels contenidors de recollida selectiva i el seu fàcil ús. Un 94% indiquen que hi ha coses a millorar en la neteja.

Des del PSC consideren que un dels principals problemes és l’augment de la pressió sobre contenidors. El regidor Francesc Melero es refereix al canvi operat en la recollida de la brossa de paper i orgànica dels comerços, que ha deixat de recollir-se porta a porta. Els propietaris l’han d’abocar ara als contenidors normals. “A això s’hi suma que s’han reduït el nombre de contenidors, i que els existents s’han redimensionat”, diu Melero. Menys contenidors i més petits que han de rebre més brossa que abans, segons els socialistes. Núria Calpe explica que és cert que s’han reduït el nombre de contenidors. En canvi, ho atribueix descens de la producció de residus experimentada a Mataró en els darrers anys.

Segons dades del consistori, si el 2007 es generava 42 tones de rebuig, el 2012 se’n van recollir 35. Aquest descens pot venir motivat pel menor consum de les famílies, fruit de la crisi, i per l’augment del reciclatge. L’orgànica en el mateix període, ha passat de 7 tones a 5,7, i de paper i cartró se n’han recollit 2,6 tones menys. Davant d’aquestes dades, fa un any es va plantejar una reestructuració global, de cara a reduir costos i escurçar els desplaçaments del camió de recollida. “Entenem que el nombre de contenidors actual és suficient, el problema sovint és el mal ús”, afirma Calpe.

Trastos al carrer
La regidora també atribueix a un “problema de civisme” la presència de voluminosos als carrers. En els darrers mesos, sofàs, cadires i estants vells i neveres espatllades s’han convertit en un element habitual a l’entorn dels contenidors. L’oposició considera que es deu al nou sistema de recollida, aplicat des de 2012. Si fins llavors els ciutadans trucaven per concertar una cita per la recollida del voluminós a domicili, ara els veïns s’han d’encarregar de treure’l de casa i deixar-lo al carrer.

“El sistema anterior tenia un gran cost i fins a tres mesos de llista d’espera”, defensa Calpe. La regidora lamenta la tendència d’alguns ciutadans de deixar els trastos vells a peu dels contenidors, “pensant que algú ja ho recollirà”. En aquest sentit, reclama als mataronins que facin ús de les deixalleries, sobretot quan s’està incentivant el fet d’aportar residus en aquestes instal·lacions amb descomptes de fins al 15% en la taxa de la brossa. 


Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive