Si per alguna cosa coneixem el municipi d'Espinelves és, segurament, pels seus avets. Però hi ha més raons per conèixer aquesta localitat osonenca que pertany a la demarcació de Girona. El poble d'Espinelves està situat dins del bosc més gran de Catalunya, a la zona del Montseny-Guilleries. El paisatge, que conjuga totes les tonalitats del verd, complementa tota la suma d'elements que fan d'aquest lloc un paradís per al visitant. Un dels indrets encantadors de la zona és el Masjoan, situat a mig quilòmetre del poble, al costat de la carretera que porta a l’Eix Transversal. Allà hi trobem la concentració d’arbres monumentals més gran de Catalunya, amb 58 espècies diferents de coníferes, algunes de les quals superen els 40 metres d’alçada, com l’avet més alt del país, amb 43 metres. També destaquen un conjunt de sequoies, la més alta de les quals fa 44 metres i té un diàmetre de 201 centímetres. Set d’aquests exemplars han rebut la catalogació d’arbre monumental per part de la Generalitat de Catalunya. Tot i que cal pagar dos euros per entrar al recinte, realment val la pena.
Masjoan és una masia del segle XII on la família Masferrer resideix des de 1710. L’arborètum de Masjoan va ser creat principalment per Marià Masferrer Rierola (1856-1923) eminent naturalista i botànic que va estudiar profundament la fauna i flora de les Guilleries. El nebot de Marià Masferrer, Jesús Masferrer Torrent (1918-2006) va promoure la introducció de coníferes com l’avet Douglas i l’avet de Masjoan (Abies Masjoanis), que va descobrir ell mateix.
La visita a l’arborètum de Masjoan, es pot fer en grup o particularment i consisteix en un recorregut de uns 30-45 min on hi ha marcats un seguit d'arbres notables plantats entre els anys 1860 i 1911 alguns d'ells catalogats de monumentals. L'horari és de dilluns a diumenge de 10.00h a 20.00h.
Si tornem a Espinelves, un dels pocs pobles del romànic que encara es conserven a Catalunya, i on hi podem trobar peces úniques de l'art d'aquella època i en un perfecte estat de conservació, no podem deixar de visitar l'Església de Sant Vicenç, original del segle XI-XII i ampliada amb una segona nau i absis al S.XVII. Allà hi trobem una talla del segle XV de la mare de Déu del Roser.
La silueta del campanar de l'església romànica dóna una fisonomia inconfusible al poble, que enfilat a l'esquerra de la riera se'ns presenta petit i acollidor. La localitat ha guardat amb cura un aspecte net i agradable, amb les cases d'estructura de pedra, els carrers pavimentats amb lloses i les edificacions més modernes que harmonitzen amb el conjunt.
A l'interior de l'església es conserva el portal primitiu, traslladat en part a la nau afegida al segle XII. L'actual portal presenta un àbac treballat, dos capitells amb figura humana i fulles, i dos absis amb arcuacions.
El retaule de l'anomenat Mestre d'Espinelves és actualment al Museu Episcopal de Vic i no fa gaires anys que va ser objecte d'una acurada restauració.
Panoràmica d'Espinelves
Comentaris