La historiadora Mary Nash va qualificar dilluns passat, dia 21, a Maria Aurèlia Capmany com una de les "intel·lectuals catalanes més importants del segle XX" i va destacar la seva contribució a la lluita pels drets de les dones. La figura de l’escriptora i política Maria Aurèlia Capmany, de qui enguany es commemoren els vint anys de la seva mort, va centrar l’acte institucional organitzat per primera vegada a l’Ajuntament de Mataró en motiu del Dia de les Dones. L’acte va estar presidit per la tercera tinent d’alcalde Quitèria Guirao i el regidor de Presidència Carlos Fernàndez.
Nash va repassar les diferents facetes de Capmany, una dona “que va tenir una gran projecció pública quan poques dones en tenien” i que va destacar com a escriptora, com a militant socialista i catalanista i com a feminista. De la seva trajectòria va destacar la seva “vida poc convencional”, els seus “escrits transgressors”, i el seu caràcter “rebel” en una època complicada com va ser el Franquisme. De la seva obra literària Nash va destacar ‘Un lloc entre els morts’, una novel·la que ja deixa entreveure les seves inquietuds polítiques. La historiadora, a més, va destacar el seu retrat sobre la situació de la dona a Catalunya, escrit sota la influència d’autores com Betty Friedan i Simone de Beauvoir, i que van contribuir a la definició del discurs feminista que va marcar la trajectòria de Capmany. La conferència es va cloure amb alguns apunts sobre les idees polítiques de l’escriptora i les idees en l’àmbit de la cultura que va defensar, per exemple, com a regidora de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.
Coincidint amb la commemoració del 20è aniversari de la mort de Maria Aurèlia Capmany, la sala Cabanyes està preparant el muntatge d’una de les seves obres, “Vent de garbí i una mica de por”. L’obra s’estrenarà a l’espai Saleta el 8 d’abril i està dirigida per Carles Maicas.
-
Comentaris