X. Alomà

Nadal, entre la tradició i el restaurant

Cada cop són més les persones que decideixen celebrar els àpats nadalencs als restaurants i els botiguers han notat aquesta tendència

23 de desembre al vespre. Falten menys de dos dies per Nadal i alguns mataronins aprofiten per omplir el seu cistell al mercat de la Plaça de Cuba en previsió pels àpats d'aquestes festes. Enguany, però, són moltes les persones que celebraran el dinar de Nadal o de Sant Esteve en un restaurant i, tot i que no de forma preocupant, els botiguers han notat a les seves vendes aquesta tendència a menjar fora de casa que, a diferència d'uns anys enrera, ara ja no és una extravagància. "La gent cada dia va més al restaurant per les festes i a les botigues ho notem força. Ens donem compte que, amb les possibilitats que ofereixen els restaurants i el menjar precuinat, cada dia es cuina menys en aquestes dates", explica Joan Saboriu, propietari d'una peixateria d'aquest mercat.

Si bé és cert que molta gent es decanta per aquestes noves opcions, altres segueixen mantenint la tradició de fer els àpats nadalencs a casa. Joana Bosch és una mataronina que ha aprofitat aquest vespre per fer algunes compres al mercat: “Jo per Nadal sempre compro un capó, faig la clàssica escudella amb carn d'olla i galets farcits de carn, i el dia de Reis mengem una ànega, tot típiques tradicions catalanes”, diu.

Les peixateries, carnisseries i xarcuteries són les botigues que reuneixen més clients en aquestes dates. Segons Maria Rosa Boné, una peixatera del mercat, el rap és el que està tenint més demanda aquesta temporada, juntament amb l'escamarlà, la gamba i el llagostí. Precisament aquests han estat els productes que han augmentat de preu lleugerament aquest Nadal: “En general, els preus s'han mantingut bastant, però el rap s'ha apujat una mica i el marisc també”, diu Maria Rosa. Això sí, els clients tenen molt clar que en aquestes dates volen peix i marisc frescos. “El congelat no es ven gaire ara; la gent prefereix comprar el peix fresc i pagar-lo una mica més car”, assenyala la peixatera.

A les carnisseries i xarcuteries el capó i la carn d'olla per l'escudella són els productes estrella: “El que nosaltres venem més és pel caldo: ossos, careta, pilota… També els embotits de Nadal i carn magra per fer els canalons. Els preus, però, no han variat des de l'any passat”, explica Anna Casserras, xarcutera del mercat de la Plaça de Cuba. Segons Casserras, “Ara la gent s'organitza abans i compra molt per congelar. És una venda més allargada, però portem uns dies que estem venent bastant i no ens podem queixar.” Sembla que, malgrat moltes persones facin els àpats d'aquestes festes als restaurants, la majoria segueix reunint-se amb la família per menjar a casa i el volum de vendes continua sent elevat. Alguns, però, no són tan previsors com diu Anna Casserras, i, segurament per falta de temps i perquè acaben d'engegar les vacances, encara no han decidit quins plats inclouran els àpats nadalencs. “Encara no sé ni el què faré: tot just ara començo a comprar”, reconeix Josefina Toribio, una clienta del mercat a la que encara li queda un petit marge de temps per preparar les festes que s'apropen imminentment.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive