Manuel Cusachs signa l'article sobre la figura de Ramon Ramis
Manuel Cusachs signa l'article sobre la figura de Ramon Ramis

A la mort de Ramon Ramis, director de Cultura (1991-2001)

El periodista i historiador Manuel Cusachs recorda la figura d'un home clau en l'àmbit cultural mataroní, que ha mort aquesta setmana als 85 anys

Ramon Ramis i Avellí -mort recentment a l’edat de 85 anys-, va ser director al departament de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, del que aleshores era presidit per la regidora Carmina Benito.  Una tàndem que va exercir amb molta activitat i amb projectes de categoria. La Mostra de Cinema en fou  un d’ells. Eren moments que anar a Cultura era molt assequible i a més a més amb iniciatives i ganes de promocionar propostes alienes.

Arran de les primeres eleccions en democràcia, a la primavera del 1979, amb el triomf dels partits d’esquerres (PSC i PSUC), l’any 1979 pel mes de novembre la conselleria de d’Ensenyament i Cultura (Antoni Segarra) organitza la Primera Mostra de Cinema que va oferir poder visionar els millors films. I destacà també per mantenir una nova línia editorial com va ser  la col·lecció “Caps de Bou”, dedicada exclusivament a treballs de tema local.

El primer número dels Caps de bou va aparèixer l’any 1985 amb la reproducció facsímil de l’obra de Terenci Thos i Codina: “Lo llibre de l’infantesa”. A la contraportada deia que: “aquesta col·lecció creada pel Patronat de Cultura de Mataró i editada conjuntament amb Alta Fulla, es proposa de divulgar obres d’autors o de temes mataronins.”

001028 01
Ramon Ramis (segon per la dreta) en una imatge d'arxiu

La col·lecció promoguda per Cultura oferia una altra sortida a publicar treballs d’investigació de tema local. Però amb els canvis de consistori va arribar un -mal- moment que el departament de Cultura de l’Ajuntament de Mataró decidí l’any 2007 posar punt i final a aquesta interessant col·lecció. La darrera obra – la número 30 - és d’en Joan Jiménez i Blasco titulada: “Posant portes a la mar. Muralles i defensa al Mataró dels segles XVI i XIX”.  

Fa doncs 17 anys que -malgrat les reiterades peticions de continuïtat- la col·lecció “Caps de bou” resta -lamentable i incomprensiblement-  tancada. Fins quan?

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive