Francesc Castanyer

Mora: 'La societat actual s'ha pres el sexe com un refugi de llibertat'

El professor i teòleg va tancar els actes de la plataforma Cristianisme Segle XXI amb una conferència sobre les noves formes de convivència

Gaspar Mora va presentar-se a la sala d'actes de la Caixa Laietana amb un tema delicat sobre la taula i en va sortir amb tot el públic satisfet, però sense donar pràcticament cap titular als periodistes. Segurament era la seva intenció. El teòleg maresmenc, Professor de Moral a la Facultat de Teologia de Catalunya, de la qual n'ha estat degà, va posar llum sobre una qüestió tan delicada per l'Església com l'homosexualitat, amb la intenció que cadascú n'escollís les conclusions que més el convencien. Per això tothom va quedar conformat.

Mora va llançar alguna reflexió a l'aire, que rematava cada vegada amb un "anem-hi pensant". Va afirmar, per exemple, que la sexualitat és un refugi de llibertat que ha trobat una societat tan controlada com l'occidental. "No podem tirar cigarretes a la platja, ni anar amb motocicleta sense casc, però ningú tolera que li diguin com ha de viure la seva sexualitat. La llibertat aplicada a l'àmbit de la sexualitat ha crescut fins al màxim", va dir Mora. També va qüestionar si les lleis han de defensar la voluntat de la majoria. "De quina majoria parlem?" –va preguntar-se– "perquè potser la humanitat sencera defensaria actituds que la societat occidental considera il·legals". Mora va afrontar la qüestió ètica de l'homosexualitat obrint portes i finestres. "És humà o és inhumà?", va plantejar de forma retòrica. "I què ha de fer l'església?". En aquest punt, el conferenciant va fer una lectura crítica de la postura del Vaticà en relació a l'homosexualitat, que va suavitzar defensant que l'església ha de poder expressar la seva opinió com qualsevol altre col·lectiu, però no imposar-la.

El teòleg, que va començar la seva conferència afirmant que la pregunta que calia respondre és com s'ha de viure la sexualitat humana, va repassar el procés social i antropològic, que ha portat a plantejar-se aquesta qüestió. "Arran de la revolució copernicana l'home ha fet una opció per la per la llibertat personal que ha posat en crisi totes aquelles estructures, com la família, que podien posar llaços a aquesta llibertat. La sexualitat ha estat considerada com una mena de desafiament". El conferenciant va establir paral·lelismes entre l'evolució social i el discurs de l'església, explicant que durant l'època de Pius XII la sexualitat només era considerada un mitjà de procreació, mentre que actualment ningú entendria que l'església prescindís de la paraula amor en la unió d'un matrimoni.

La conferència de Mora, que va tenir dimecres, va tancar els actes organitzats pel col·lectiu Cristianisme Segle XXI, una plataforma que treballa per la renovació de l'Església.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive