Anna Comas, exregidora del PSC
Anna Comas, exregidora del PSC

Mor als 70 anys Anna Comas, exregidora del PSC a Mataró

Comas és un nom clau en la història de la política mataronina i també va destacar en l'activitat pedagògica i com a historiadora

Anna M. Comas Valls, regidora del PSC i del govern municipal a l'Ajuntament de Mataró entre els anys 1983 i 1997, va morir ahir divendres, dia 3 de juliol, als 70 anys. Comas (Mataró, 1949), mestra de professió i llicenciada en Història a la UAB, és un nom clau en la política mataronina de la dècada dels 80 i 90, anys amb Manuel Mas com a alcalde , els que va ocupar la tinença d'alcaldia i carteres com la de Cultura, Sanitat o Serveis Centrals. També va ser un membre històric del PSC a Mataró, partit del qual va ser primera secretària i en el qual va estar vinculat des de la dècada dels 70. La mort sobtada de Comas ha deixat en xoc el món polític, social i cultural de la ciutat.

Comas va ocupar la tinença d'alcaldia i carteres com la de Cultura, Sanitat o Serveis Centrals

En l'àmbit polític, Comas va iniciar la seva trajectòria en el petit nucli socialista que constituiria, a principis dels anys 70, l'origen del PSC a la ciutat. L'any 1975 va representar el partit a les reunions de l'Assemblea Democràtica de Mataró. Ja en l'etapa democràtica, va accedir a l'Ajuntament com a regidora l'any 1983, en el primer mandat de l'alcalde Manuel Mas. Hi va ser durant tres mandats i mig, ocupant les carteres de Relacions Ciutadanes, Cultura, Sanitat i Serveis Centrals i també una tinença d’Alcaldia. Sota la seva direcció l'Ajuntament de Mataró va adquirir dos equipaments culturals rellevants a la ciutat, el Teatre Monumental i Can Palauet

Comas també va destacar en l'àmbit pedagògic, activitat a la qual es va dedicar professionalment en els anys anteriors i posteriors al seu paper com a regidora. Va treballar a l'Escola Tomàs Viñas i a l'escola Angeleta Ferrer, on es va jubilar. En aquest camp també destaca el seu paper com a promotora del català, fent classes de llengua i cultura catalana a Òmnium Cultural. A més, la mataronina també va exercir com a historiadora, una de les seves vocacions, que va fructificar en estudis com ara la relació de Pompeu Fabra amb Mataró, o la direcció de l'equip de redacció d'un llibre sobre la història del PSC a Mataró, que es publicarà en els propers mesos. 

Allau de reaccions

Les reaccions a la mort de Comas s'han succeït en les darreres hores, sobretot de la mà de companys de carrera política. L'exalcalde Manuel Mas, que va comptar amb ella com a regidora durant gran part dels seus mandats, ha dedicat un emotiu escrit al seu blog on recorda la seva figura i la relació que l'unia.

Per Twitter, l'exalcalde Joan Antoni Baron, també del PSC, ha lamentat que "la mort de l’Anna Comas ens torna a posar en un estat de perplexitat creixent. Estem ja a primera fila i malgrat que ho sabem ens costa entendre la fragilitat de tot plegat".. L'actual alcalde, David Bote, ha afirmat que Comas "va ensenyar amb la paraula el català que abraça i cohesiona, amb la paraula i l’acció el socialisme que forja igualtat i progrés".

El president d'Omnium Cultural Mataró Maresme, Carles Estapé, ha recordat el vincle de Comas amb la seva entitat  i "el seu compromís amb la política, la cultura i la llengua". Per la seva banda, el Primer Secretari del PSC de Mataró, Juan Carlos Jerez, ha expressat avui el seu condol, així com del conjunt del partit, recordant l’aportació "crítica i fidel, rigorosa i voluntariosa, sempre amb la seva vocació pedagògica i de compromís ferm i invariable en els anys".

Anna Comas estava casada amb Josep Puig Pla, que també havia estat regidor socialista, i era germana de Josep Comas Valls, que ho havia estat d’ICV. La cerimònia pel comiat d’Anna Comas se celebrarà aquest dilluns dia 6 de juliol, a les 11 del matí, al Tanatori de Mataró (C. Aristòtil, 37), on també s’ha disposat la vetlla des del diumenge dia 5.

necrologica 1619
 

 

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive