Donem veu a sis mataronins que, tot i que en alguns casos tenen vincles amb partits polítics o amb entitats que juguen un paper clau en el procés sobiranista, es representen tan sols a si mateixos. Alhora, com a bons analistes del moment actual, aporten des de punts de vista molt diferents -i sovint totalment oposats- una mirada de llarg abast sobre el moment polític actual, el Referèndum i la relació entre Catalunya i Espanya.
La mataronina Bel Olid és escriptora i traductora, autora d'obres com 'Vents més salvatges' o 'Feminisme de butxaca'. És presidenta de l'Associació d'Escriptors en llengua catalana', i col·laboradora habitual a la premsa escrita, ràdio i televisió, a més de militar en diverses organitzacions i moviments d'esquerres i feministes.
Olid ha estat una més de les assistents a les múltiples concentracions que hi ha hagut en els darrers dies a favor del Referèndum i contra l'ofensiva de l'Estat espanyol. "Una de les coses que he viscut amb més emoció ha estat compartir el carrer amb moltíssima gent que fins ara no s'havia plantejat mai fer una acció de resistència no violenta i que ara no ha dubtat a fer-ho", resol l'escriptora i traductora. Es refereix, per exemple, als centenars de persones que van envoltar la seu de la CUP per evitar que hi entrés la Policia Nacional sense ordre judicial. "Gent que sempre ha obeït les ordres però que arribats a aquest punt li és impossible, que han arribat al seu límit", assenyala Olid, que considera que aquest fenomen "mesura l'amplitud del moviment". Una resposta radical de la ciutadania que, al seu parer, s'ha donat perquè "no hi ha alternativa davant d'un Estat que està en contra nostre".
" Trobes moltíssima gent que fins ara no s'havia plantejat mai fer una acció de resistència no violenta"
Respecte a la reacció de l'Estat vers el Referèndum, que s'ha traduït en una macrooperació judicial i policial amb detencions d'alts càrrecs i escorcolls de departaments de la Generalitat, entre d'altres mesures, Olid considera que els seus responsables "tenen molt poc contacte amb la realitat". La mataronina aposta que aquesta "incapacitat de veure que aquest no és el camí" els acabarà anant en contra. "Catalunya ja fa molt de temps que la tenen perduda, però a nivell internacional també els estan començant a veure el llautó", assegura. Olid explica que a alguns dels seus amics estrangers els costava entendre fins fa poc per què hi havia tants catalans que desitjaven independitzar-se de l'EStat espanyol. "Avui veuen clarament perquè estem fent tot això per marxar d'un país que no és democràtic i que ataca els nostres drets més bàsics".
" A nivell internacional ja estan començant a veure-li el llautó a un Estat espanyol antidemocràtic"
De cara a aquest diumenge, Olid té clar que la resposta de l'estat "serà clarament repressiva", i tem que també s'intenti "pujar el nivell de provocació" amb infiltrats a les concentracions sobiranistes i pro-referèndum. "Hem de ser molt curosos, evitar els violents i mantenir sempre la resistència pacífica". Per a Olid, el grau de violència d'aquesta resposta dependrà de quanta gent surti al carrer l'1-O. "Si som 10 manifestants i 10 policies ens trencaran la cara a tots, si som mil manifestants llavors ho tindran més difícil". L'indicador dels darrers dies apunta, segons la mataronina, que la resposta ciutadana serà massiva.
"Endinsar-nos en un procés constituent on decidirem com ens organitzem com a país"
De cara a l'endemà del Referèndum, el que més "il·lusió" fa a Olid és "endinsar-nos en un procés constituent on decidirem com ens organitzem com a país". I això no ho circumscriu tant sols a una victòria del "sí". "Si no guanyés l'aposta per la independència, si el referèndum fos multitudinari i la resposta fos 'no', també haurien de canviar moltes coses, perquè tenim a moltíssima gent descontenta amb el país on viu".
Comentaris