La crisi com a rerefons. Gran part del debat polític que va tenir lloc en el ple municipal del mes d’abril va tenir com a eix transversal la difícil situació econòmica i les mesures que cal adoptar per fer-hi front. La diferència de criteris entre el govern i els grups de l’oposició va quedar de manifest a l’hora d’aprovar la modificació del pressupost municipal per obtenir els 863.871 euros per posar en marxa el pla de mesures addicionals per atendre la crisi. CiU, PPC i la CUP es van abstenir en la votació d’aquesta modificació en considerar que les mesures proposades són insuficients. Per la regidora de CiU, Carolina Soler, aquestes mesures “s’ha fet per complir amb l’expedient i a remolc de les propostes de l’oposició”, mentre que pel portaveu de la CUP, Xavier Safont-Tria, el pla del govern és insuficient i el que cal és un debat més profund sobre les autèntiques causes de la crisi com a pas previ per dur a termes canvis socials. El cap del grup popular, Pau Mojedano, va lamentar que aquestes mesures no s’haguessin consensuat amb l’oposició i va defensar, per la contra, una àmplia proposta de la seva formació que inclou tant mesures per aplicar en l’àmbit local com des del govern de la Generalitat. La idea del popular era aconseguir el màxim consens per poder debatre la conveniència d’aplicar aquestes mesures. La proposta del PPC, però, només va comptar amb el suport de CiU.
La modificació del pressupost que ha aprovat el govern municipal consisteix, en termes generals, en dotar el pressupost d’un crèdit extraordinari de 148.975,40 euros per a noves partides i un suplement de crèdit de 803,264,50 euros per incrementar partides ja existents. Aquests crèdits es financen amb baixes per anul·lació de crèdit d’altres partides i per aplicació de 34.774 euros del romanent de tresoreria. Per aconseguir els 863.000 euros que es destinaran a aquestes mesures addicionals, a banda del traspàs de crèdits el govern també ha impulsat altres accions com la congelació salarials de regidors i alts càrrecs, així com la reducció de les aportacions als grups municipals.
Oficina d’atenció social a Tres Roques
La meitat d’aquests 863.000 euros es destinarà a l’àmbit de benestar social, i principalment a la creació d’una Oficina integral d’atenció social per tal d’atendre de forma ràpida i àgil els ciutadans que requereixin de serveis socials bàsics. Aquesta oficina s’ubicarà al Centre de Formació Permanent de Tres Roques, on conviurà amb les activitats formatives que s’hi començaran a impartir a partir del mes de setembre. En aquest espai hi treballaran cinc informadors socials (dos de nova incorporació), un auxiliars administratiu (nova incorporació) i set treballadors socials (tres de nova incorporació). A més, també està previst incrementar les cobertures de prestacions socials bàsiques en habitatge i alimentació. Per altra banda, es destinaran 223.262 euros a l’IMPEM per tal de potenciar les polítiques d’ocupació i per fomentar la creació d’empreses d’inserció amb col·lectius en risc d’exclusió social i requalificació de persones desocupades. Per últim, es destinen 207.257 euros a l’estructura financera de l’Ajuntament per mantenir els pagaments als proveïdors a un termini de dos mesos i facilitar el pagament de tributs fraccionadament.
-
Comentaris