L’Ajuntament s’ha vist obligat a modificar el Pla General d’Ordenació a l’àmbit de l’Eix Herrera, a la zona de l’Escorxador, per evitar un endarreriment en la construcció de l’escola prevista en aquest sector, el CEIP Joan Corominas. El centre, que funciona en instal·lacions provisionals des de l’any 2007, havia d’obrir les portes el 2013 en el solar ubicat entre el carrer Pacheco i l’antic Escorxador. L’Ajuntament, però, no podrà aconseguir aquest sòl de manera immediata, ja que encara hi existeix una activitat consolidada de petites empreses. El nou planejament trasllada la futura escola a l’illa del costat, la situada entre els carrers Viladomat, Floridablanca, Pacheco i Prat de la Riba, i reserva l’antic solar on s’havia de construir el CEIP per a habitatges i comerços de desenvolupament privat.
El regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, ha explicat aquest dijous els detalls del projecte. Segons Bassas, l’escola no es podia construir en la seva ubicació anterior perquè “hi ha activitats econòmiques i industrials en marxa que es podrien perdre”. Per tirar endavant aquests canvis en el planejament, ha calgut establir dos àmbits de desenvolupament i gestió del sector, que avançaran “a diferents velocitats”, segons Bassas. Per un costat, les illes entre la plaça Fivaller i el carrer Pacheco -on s’hi ha reubicat l’escola- que serà de gestió pública i avançarà més ràpid. Per l’altre, l’illa a tocar de l’Escorxador, que es desenvoluparà amb iniciativa privada i que per tant es preveu que ho faci a més llarg termini. El sòl de l’àmbit on finalment s’hi farà l’escola està “menys consolidat” i l’Ajuntament el podrà obtenir “amb més rapidesa”, en paraules del regidor d’Urbanisme. D’aquesta manera, es desbloqueja la situació per poder construir l’escola, que tot i canviar de solar seguirà comptant amb la mateixa superfície prevista de 4.200 m2.
Aquest canvi en el planejament no implica, però, modificacions substancials en els objectius del Pla General d’Ordenació de l’àmbit de l’Eix Herrera. Es mantenen els 25.000 m2 de sostre residencial, amb la construcció de 313 habitatges (67 dels quals de protecció pública i 31 de preu concertat), i 7.736 m2 de sostre per a usos terciaris en planta baixa. Els objectius principals del projecte segueixen sent la reconversió dels usos industrials actuals de la zona, la majoria obsolets, a usos mixtos, i connectar el barri amb el centre històric de la ciutat mitjançant itineraris cívics i nous espais lliures. “Volem establir una continuïtat entre el barri de Palau-Escorxador i el Centre per recuperar el llevant de la ciutat”, ha explicat Bassas. Els canvis sí que inclouen la inclusió del recinte de l’Escorxador en el Pla General d’Ordenació, que fins ara es tractava a part. Això permet que els espais arbrats no edificats d’aquest recinte es qualifiquin com a sistema compartit d’equipament i espais lliure, cosa que implica l’obtenció de més de 2000m2 d’espais lliures permanents per a aquest sector. La nova ordenació també permetrà relligar i connectar diverses places i parcs a través de zones verdes en l’itinerari que unirà el nucli històric amb l’Escorxador.
Àmbit modificació
Comentaris