El ple va aprovar ahir dijous dia 1, amb l'abstenció del PP i el vot favorable amb CiU, l'aprovació provisional del Pla General referit a la zona de la Ronda Barceló i l'illa Fàbregas i de Caralt, que inclou la ubicació d'un gran motor comercial. En suma, aquesta modificació permet ubicar la locomotora comercial l'eufemisme amb què el govern municipal es refereix a la futura vinguda de El Corte Inglés- a la cantonada del carrer Biada amb la Ronda Barceló i no a la cantonada de la Ronda amb el Camí Ral, com s'havia apuntat en un principi. De fet, el passat mes d'abril ja es va aprovar inicialment aquesta modificació amb la mateixa actitud per part de l'oposició.
El canvi es va provocar ara fa un any, quan l'empresa es va negar a assumir el cost de construcció dels accessos i l'aparcament subterrani que es requerien a la ronda Barceló. Per això en la seva rèplica, el cap del grup popular, David Rovira, va acusar el govern d'anar "al dictat del Corte Inglés".
El centre comercial s'ubicarà a la cantonada del carrer Biada amb la ronda Alfons XII, de tal manera que, segons va comentar el regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, s'aconsegueix un "reequilibri de les potencialitats comercials". Amb l'anterior projecte la ronda Barceló aglutinaria tota l'activitat comercial.
Amb aquesta redistribució del sostre comercial, a més, s'aconsegueixen 11.000 metres quadrats de sostre terciari i 7.000 metres quadrats de sostre residencial, on es preveuen construir 200 habitatges de protecció oficial. A més, 1.800 metres quadrats es destinaran a la construcció de nous equipaments a la ronda Barceló. Es contempla també la construcció d'un pàrquing d'entre 500 i 800 places a la zona.
D'altra banda, les plusvàlues que s'originin d'aquesta nova distribució de l'espai es destinaran, segons Vilert, a finançar, entre d'altres, una de les obres d'urbanització que acabaran de relligar la ciutat i el mar: el pas soterrat de la ronda fins al passeig marítim. I és que el nou planejament, a banda de reubicar els sòls comercials, pretén posar en marxa la connexió mar i muntanya i potenciar les connexions de tres eixos vertebradors de la ciutat com el mateix passeig marítim, el Camí Ral i el Camí del Mig.
El grup municipal de CiU va votar favorablement aquesta modificació puntual del Pla General, però per boca del regidor Antoni Valls va expressar les reticències pels pocs equipaments que s'hi projecten i també per la dificultat d'omplir tots els metres de sòl comercial que s'apunten en el projecte.
Per la seva banda, el PP es va abstenir, ja que tot i considerar que "és bo per Mataró que el Corte Inglés vingui a la ciutat, aquest no és el projecte que volíem", segons va comentar David Rovira. El popular també va criticar que, al seu entendre, no s'estigui fent un debat global respecte el futur de la ciutat i va apuntar que, malgrat la façana, la voluntat de consens real del govern "és limitada".
Finalment, el regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, va defensar la nova ubicació de la locomotora perquè, segons va dir, relliga amb l'eix que forma l'avinguda Gatassa, el camí del Mig i el carrer Biada i també amb la Via Europa. I també perquè d'aquesta manera es creen no un sinó dos zones comercials, la pròpia de la locomotora i la de la Ronda Barceló en sí. Concentrar les dues zones en una seria redundant i collapsaria la mobilitat, tan a nivell de vehicles com de persones. És millor redistribuir en el territori, sinó hi ha el perill de desertitzar. En resposta a Valls, Vilert va admetre que encara hi havia pocs equipaments però que en tot cas són més dels que hi havia abans.
Comentaris